2007. szeptember 14.

A stimulánsok

Az Addiktológia és Drogambulancia sorozata - A dohányzástól a heroinig

A gyorsítóknak, illetve élénkítőknek, vagy stimulánsok nevezett izgatószerek közé sorolandó a kokain, a crack, a speed és az extasy, melyek közül a két utóbbi a leginkább elterjedt, hiszen ezek beszerzési ára sokkal olcsóbb, mint az előbbieké. A speed és az extasy kémiai úton előállított szintetikus drogok, amfetamin-szárma-zékok, míg a kokain a koka-cserje levelének kivonata, a crack pedig a kokain kristályos formájú szabad bázisa. Sorozatunkban a témáról dr. Szalayné Péter Ildikó addik-to-lógiai konzultáns tájékoztatta lapunkat.

Speed és Extasy

A speed és az extasy többféle formáját por alakban orrba szippantják, illetve intravéná-san és tablettaként is fogyasztják. Ezek az anyagok tiszta állapotban fehérek, de a szennyezőanyagok módosíthatnak színükön. Az amfeta-min-származékokat hangulatjavító, energiaszint emelő, fáradtságcsökkentő hatásuk miatt alkalmazzák. Átlagos hatóidejük 4-6 óra. Kis mennyiségben való fogyasztásuk testi tüneteként jellemző az éberségi szint növekedése, az izzadás, az étvágytalanság. Ezeket pszichés tünetként nyugtalanság, beszédesség, közvetlenség, boldogság-érzet, fokozott empátia kíséri. Nagy mennyiség használatakor vérnyomás emelkedés, erős szívdobogás tapasztalható. Ezekhez pszichés tünetként fokozott nyugtalanság, pánikroham, szorongás, hallucináció, s akár paranoia is társulhat. Túladagolásukkor légzési nehézség, keringési zavar, majd kóma és halál is előfor-dulhat. Használatakor a folyadékveszteség miatt nő a kiszáradás veszélye, s a folyamatos fizikai aktivitás miatt a test túlhevülésének veszélye is. A hatás elmúlásával fokozott alvásigény, levertség, idegesség jelentkezhet. Az amfetamin testi függoséget nem, de eros lelki függőséget alakíthat ki, így megvonása testi elvonási tünetekkel nem jár, de letört hangulatot, krónikus fáradtságérzetet, depreszsziót, alvászavart, szorongást és kimerültséget okozhat.

Használóját főként arról lehet felismerni, hogy fokozott mozgáskésztetése van, napokig nem igényli az alvást, nem eszik, csak szomjas, több kilót fogy. Véresek vagy vizenyősek a szemei, pupillái a fényerősség változására nem reagálnak, állandóan beszűkülnek vagy tágak. A használatot gyakran 16-20 órás alvás követi. Sokszor azonban a stimulánsok fogyasztását nehéz felismerni, mert a fiatal szórakozóhelyen él vele, és mikor hazamegy a hatásból már keveset látni.

Az amfetaminokról gyakran más szerrel szoknak le a fiatalok, például alkohollal, nyugtatóval, fűvel, vagy akár heroinnal is. Gyakori az is, hogy a stimulánsok hatásának fokozása miatt erősebb szerekhez fordulnak, vagy injekciót használnak (kokain, heroin intravénás alkalmazása).

Kokain és Crack

A kokain fehér por, beszippantva és intravénásan is alkalmazzák, a crack szürkés-fehér "kavicsos" anyag, melyet dohány közé keverve használnak. Alkalmazásuk nagyon hamar eros lelki függoséget okoz. A kokaint és a crack-et hangulatjavító, energiaszint emelő, fáradtságot csökkentő hatása miatt alkalmazzák. Hatóidejük maximum 1 óra. Kis mennyiség használatakor testi tünetként hőmérséklet emelkedés, étvágycsökkenés, szomjúságérzet csökkenés, fokozott szexuális késztetés, fényérzékenység, álmatlanság a jellemző. Míg pszichés tünetei közé a flash-érzet, eufória, túlzott önértékelés, energiaszint megemelkedésének érzete tartozik. A nagy mennyiség pszichés tüneteként pedig pánik-roham, paranoia figyelheto meg. Túladagolása légzés-, keringés- és szívritmus zavarral, szívinfarktussal, epilepsziával, kómával és végül halállal járhat. Megvonása testi elvonási tünetekkel nem jár, de letört hangulatot, krónikus fáradtságérzetet, depressziót, alvászavart, szorongást, kimerültséget okozhat.

Veszélyei közé tartozik, hogy a crack fogyasztása komoly tüdokárosodást okozhat. A közös injekciós tű használata pedig különböző szennyező-dések és fertozo betegségek (TBC, hepatitis, AIDS, stb.) vérbe jutását rejti magában. A kokain használata pedig agresszívvé tehet, erőszakos bűn-cselekmények elkövetéséhez vezethet.

Cseh-Lakos