2007. szeptember 14.

Most jó lenni katonának

Nyers József mérnök ezredes, a II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj parancsnoka '97-ben került Szegedről Szentesre. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből származik, Szentendrén, a katonai főiskolán kezdte a pályafutását, majd Szolnokra került, onnan pedig Szegedre. Ott zászlóaljparancsnok volt, a dandárhoz logisztikai főnöknek helyezték át. Két ízben megjárta Bosznia-Hercegovinát, ahol a Magyar Kontingens műszaki zászlóalj-törzsfőnökként, majd a második alkalommal műszaki parancsnokaként Okucsányiban szolgált.

2000 novemberétől hídépítő zászlóaljparancsnok, tavaly májusában dandárparancsnok helyettesi beosztást kapott, majd vezérkari tanfolyamra vezényelték. A tanfolyamot július 20-án fejezte be, július 27-én átvette a zászlóalj parancsnokságát. Felesége szintén katona, őrnagyként ment nyugdíjba. '98 óta itt élnek Szentesen, mint mondja, megszerették a várost.

- Amikor megbíztak a dandárparancsnok helyettesi beosztással, már akkor érezhető volt, hogy valamilyen változás következik be a laktanya életében - meséli. - Emiatt némi bizonytalanságban dolgoztunk a tavalyi évben. Nem tudtuk: dandár, ezred vagy esetleg zászlóalj lesz Szentesen. Március 1-jén kezdtük meg a dandár felszámolását és a zászlóalj felállítását. Jelenleg önálló zászlóaljként működünk Szentesen.

Mint mondja, létszámban nem jelentős a csökkenés. A dandár megszűnésével közel 150 szerződéses katona, tisztes hagyta itt a laktanyát, a hivatását. Most 100 fő hiányzik. Helyükre felvételt hirdettek. Reménykednek, hogy a feltöltésük a közeljövőben megoldódik.

Mi motiválhatja őket? - kérdezhetnénk. Mire az ezredes így válaszol:

- Motiválhatja őket a külszolgálat, maga a műszaki szakma, ami nagyon sokrétű. Nálunk most két alegységben a hídépítés és a víztisztítás van napirenden. Biztató, hogy az állományból a közeljövőben várhatóan harminc fő Koszovóba megy szolgálatot teljesíteni. Ők jelenleg kiképzésen vannak. Ez olyan dolog, ami a katonákat érdekli, nemcsak az anyagi vonatkozása miatt, hanem a hivatás miatt is. A szakmájukat jobban el tudják sajátítani, szélesebb körből szerezhetnek ismereteket, a külszolgálat során más nemzetek katonáival találkoznak, akikkel gyakorlati tapasztalatokat, ismereteket cserélhetnek.

- És a kalandvágy - vetem fel. Az ezredes megvonja a vállát: - Lehet éppen kalandvágy is - mondja. - De szerintem ez annál sokkal érdekesebb, fontosabb munka.

- Mi a különbség a dandár és a zászlóalj között? Ön is véleményezte az imént, hogy egy ideig bizonytalanságban éltek ezzel kapcsolatban. A szentesiek is féltették laktanyájukat, hiszen, mint mondták, nem akármilyen dandár szolgált itt. Arról is beszéltek, hogy leminősítik.

- Most is azt mondom, ez nem akármilyen laktanya. Fontos zászlóalj, hiszen a műszakiaknak ez az egy önálló alakulata maradt meg az országban. Ez a tény jelentős szerepet játszik az életünkben. Akár nemzetközi, akár honi viszonylatban. Itt a katasztrófavédelemre gondolok elsősorban, jelenleg is az ebből adódó feladataink végrehajtására gyakorlunk, készülünk, bár soha ne legyen rá szükség. Hogy mi a különbség? A dandár az egy magasabb szervezet, utána következik az ezred, és úgy jön a zászlóalj. Ha így nézzük, két fokozattal úgymond hátrább kerültünk. De ha a létszámot nézzük, elmondhatjuk, hogy a Szentesen állomásozó katonák létszáma nem csökkent jelentősen. Közel hatszáz katonának kellene lenni a laktanyában. Korábban közel hétszáz katona szolgált a dandárban. Mondhatnám azt is, hogy egy dandártörzs a különbség. A zászlóalj felelőssége megnövekedett Az itt lévő állomány nagyon lelkesen, odaadóan dolgozik, azért, hogy az alakulat minél jobb eredményt, minél több sikert érjen el.

Az ezredes feladatokat említ. Nemrég tértek haza a fővárosból, ahol az augusztus 20-i ünnepséghez adták a tudásukat. Mire e sorok megjelennek, már túl vannak a Szőke Lavina elnevezésű közös gyakorlaton, amelyen szlovák, ukrán, román és magyar katonák vettek részt itt Szentesen, ami a város életében sem mindennapi dolog. Ősszel összetett ellenőrzést várnak - nemzeti és nemzetközi szinten - a víztisztító és a hídépítő századnál. NATO és hazai ellenőrök ellenőrzik majd, hogy alkalmasak-e a századok a feladataik végrehajtására, nézik a felkészültséget, a kiképzést, a jártasságot, a felszerelések, eszközök meglétét.

- Egyre több hölgy katonát látunk Szentesen is - vetem fel.

- A katonai állomány 15 százaléka nő. Ez ma elfogadható arány. A hölgyek jól teljesítenek. Megbízhatóak, lelkiismeretesen végzik, látják el a feladatukat. Elégedett vagyok a munkájukkal.

Lovas József