2007. szeptember 14.

Milliók a kórháznak

Aktualitások SZDSZ szemmel

Az egészségügyi tárcát kritikák érik ugyan, de azt látjuk, hogy a Dr. Bugyi István Kórház támogatása egyre nagyobb - jelentette ki Szűcs Lajos alpolgármester az SZDSZ minapi sajtótájékoztatóján. Ahol is a várost érintő aktualitásokról volt szó. A fenti bejelentés pedig annak szólt, miszerint az egészségügyi intézmény 171 millió forint rendkívüli juttatásban részesül, melyből 76 millió forintot szeptemberben, a többi 94 milliót pedig az utolsó negyedévben kapja meg a kórház.

Szabó Zsolt, a Szabad Demokrata Szövetség helyi elnöke elmondta, hogy az egészségügyi reformnak köszönhetően 25 milliárd forint megtakarítás keletkezett a Társadalombiztosítás kasszájában. Abból Csongrád megye 1 milliárd 230 millió forintot kap. Az elosztás nem egyenlő arányban történik, e tekintetben különböző szempontok szerint súlyozták az egészségügyi szolgáltatókat. Például: kinek mekkora az ellátási kötelezettsége, melyik intézmények a kiemelt státuszúak, hol működik sürgősségi ellátás. Mindezek tükrében a szentesi kórház kiemelt intézményként a megyében a második, országos szinten pedig a 175 egészségügyi szolgáltató közül a 36. legmagasabb támogatást kapja. A 25 milliárd forintból 2 milliárd jut az Országos Mentőszolgálat.

Ami pedig Szűcs Lajos bejelentését illeti, az alpolgármester számadatokkal támasztotta alá tájékoztatóját: a kórház előzőleg 74 millió forint támogatást kapott, majd pályázaton nyert 121 milliót, és most ehhez jön a beígért 171 millió forint. Mint ismeretes, múlt heti lapszámunkban 700 millió forint körüli hányról beszéltünk.

- A meglévő pályázatokkal a kórház átalakítását, a struktúraváltást, a kórház belső fejlesztését szeretnénk megvalósítani. A Csongrád Megyei Önkormányzattal, mint fenntartóval közösen pályázunk. Szeretnénk, ha a kórház anyagilag is megerősödne, hogy minél több beteget tudjon ellátni. Még mindig tisztázatlan a tiszazugi emberek ügye. Kértük az ott lévő településeket, nyilatkozzanak, hogy e tekintetben Szenteshez akarnak tartozni. A kunszentmártoniak eddig is Szentesre jártak - jelentette be az alpolgármester.

E hasábokon beszámoltunk arról is, hogy Szentesen épül a hetedik magyarországi légimentő-bázis. A beruházás optimális esetben még idén elkészül, költsége mintegy 80-90 millió forint. A szakmai vezetés mellett a szakminisztérium is Szentes mellett tette le a voksát, mert a légimentő-bázis itteni létrehozásához már megvan az építési engedély, illetve a városból a légi mentés szempontjából jobban "lefedhető" a dél-alföldi régió, mint Szegedről.

Szűcs Lajos elmondta, a repülőtér szomszédságában épül fel az új hangár és az azt kiszolgáló egység. Tervezik, hogy a kórházon belül is biztosítanak egy helikopter leszállót, ha a mentőorvos úgy dönt, hogy a szentesi kórházba irányítja a serültet, akkor az a leggyorsabban hozzá tudjon jutni az életmentő beavatkozáshoz. Addig, amíg a központi légimentő-bázis létre nem jön, ideiglenes leszállót terveznek a repülőtéren. Szűcs Lajos úgy vélekedett, hogy az ország legszebb helikopter bázisa lesz a szentesi.

Az évente megrendezésre kerülő Liberális hét keretein belül Szentesen szeptember 14-én, pénteken Zöld övezetért elnevezéssel liberális környezetvédelmi és családvédelmi napot tartanak, melyre a szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt. A Szent Miklós téren 16 és 20 óra között a gyermekeket ugráló vár, s különböző sportbemutatók várják, de a rendezvényen a környezetvédelemmel foglalkozó civil egyesületek, valamint a Környezetvédelmi Minisztérium is képviselteti magát.

(lovas)