2007. szeptember 14.

A tisztújítás békés folytatása

Szentes a kiegyezés idején (1867) IX.

A régi városháza

1867. december 5-én öszszeült a '61-es képviselő-testület, igaz csak 43 képviselő részvételével. Az egybegyűltek - természetesen zömmel a néppárthoz tartozó képviselők - kimondták a választások folytatását. Megválasztották az új választási elnököt Bartha János megyei alügyész személyében. Az új kijelölő bizottmány tagjai nyomban zárt ülésre vonultak vissza, hogy megtegyék a jelölést a főbírói tisztségre. Mint várható volt, első helyen Ónodi Sándort jelölték, akit elsöprő fölénnyel meg is választottak. Ezután került sor a főkapitányi állás betöltésére. Szintén nagy szavazattöbbséggel Szabó Károlyt választották városi főkapitánnyá. Az idő előrehaladott volta miatt a választások folytatását a következő napra halasztották.

A főbírói és főkapitányi választás két dologról tanúskodott. Egyrészt arról, hogy az új kijelölő bizottmány - egyértelmű pártösszetétele ellenére - a kandidálásnál nem mellőzte az ellenpárt jelöltjeit, mint azt elődje tette. Viszont a leadott szavazatok számából az is egyértelműen kitűnt, hogy most a Stam-mer-Farkas-Jurenák-párt hívei tartózkodtak a szavazástól, ami azt is jelentette, hogy az új városi tisztikar várhatóan egyoldalúan a néppárt jelöltjeiből fog megalakulni. Ez pedig újabb ellenségeskedések árnyát vetítette előre.

Még ugyanezen a napon - látva a választások tényleges folytatását és várható kimenetelét - a lemondott tízes bizottmány beadványt intézett közvetlenül a belügyminiszterhez. Ebben részletesen taglalták a tisztújítási választásokat megelőző korteskedéseket, mindjárt elöljáróban hangsúlyozva az Oroszi Miklós mögött tömörült párt "urak" ellen uszító, izgató magatartását. Nem kisebb elfogultsággal számoltak be a polgármester-választás eseményeiről. Előadásuk szerint a tízes bizottság "érett megfontolással" megejtette a jelölést és kezdetét vette a szavazás, ám az "Oroszi-féle párttöredék minden áron zavart és fennakadást idézendő elő, a szavazás meggátlására a szavazási terem bejáratát elfoglalták, rágalmakkal, szidalmakkal és fenyegetésekkel illették mindazokat, kik a szavazó terem felé csak közeledtek is". Ezzel magyarázták, hogy az összeírt 1774 választó közül mindössze 293 élt a szavazati jogával. Röviden megemlítették Jurenák Ede lemondását és Oroszi polgármesterré választását, majd élénk színekkel ecsetelték a főbíró-választás körülményeit. Eszerint a tízes bizottság - "félretéve minden pártszínezetet" - kijelölt a város "legértelmesebb" jogászai közül hármat, de "egy lényegtelen párttöredék ismét oly fenyegető rakoncátlan öntartást fejtett ki Ónodi Sándor kijelölését követelve, hogy nem csak a kijelölt három ügyvéd a kijelölést megköszönve visszalépni becsületbeli feladatának ismerte, hanem a tízes bizottmány... - nem akarván a kerítések áttörésével (a városháza udvarára) betódult, választó képességgel sem bíró, legtöbbnyire felizgatott néptömeg által sem magát, sem pedig egyes polgártársát tényleges erőszaknak kitenni... - kényszerítve volt a választás további intézkedésig a veszélyt hozható események elől visszavonulni". Ezek után elmondták, hogy kérésükre a szolgabíró intézkedett a választások felfüggesztéséről, ennek ellenére "a mai napon a megválasztott polgármester által, most már nyílt ajtók s kapu mellett, legnagyobb részben nem választóképes tömeg befolyásával, kénye-kedve szerint - a választási jog és törvények vakmerő mellőzésével - a tisztújítás egyolda-lúlag folytattatik". A történtekre hivatkozva kérték a választás felfüggesztésének elrendelését, ill. a folytatás irányítására egy miniszteri biztos kiküldését. Említést érdemel, hogy az egyoldalú elfogultsággal szerkesztett beadványt, a benne előforduló túlzások és szándékos torzítások miatt, a bizottság 3 tagja nem volt hajlandó aláírni.

December 6-8 között folytatódtak a választások. A szavazástól továbbra is tartózkodtak a Stammer-Farkas-Jurenák-párt hívei. Több volt provizórikus tisztviselő és ügyvéd kérvényezte a tízes bizottságtól, hogy tekintsenek el a jelölésüktől. Az ellenpárt teljes visszavonulása miatt a választás békés légkörben folyt, a néppárt jelöltjei sorra befutottak. Némi izgalmat csak Mikecz szolgabíró okozott, aki Török Bálint alispán felszólítására december 6-án jelentést írt a szentesi választásokról. Ebben így összegezte véleményét: "A választás egész fejlődését figyelemmel kísérve, afelől győződtem meg, hogy az úgynevezett itteni Oroszi párt csekély kivétellel mind a nép alsóbb osztályából áll, kik egyes pártvezérek által a végtelenségig elámítva; az értelmiség, birtokos és józanabb osztály - az ököljog gyakorlásától tartván - ve-lök szemközt meg nem állhat; azon tény pedig, hogy az Oroszi pártot egyedül a nyers tömeg követi, kitetszik a tisztújítás folyó hó 4-én és 5-én megtartott folytatásából, hol néhány pártvezéren kívül egy tekintélyes föld-míves vagy értelmes választó sem jelentkezett." Mikecz mellékelte a lemondott tízes bizottság belügyminiszterhez írt beadványának másolatát, és ahhoz csatlakozva kijelentette, hogy a tisztújítás folytatása véleménye szerint is törvénytelen, tehát felfüggeszthető.

A pártatlannak egyáltalán nem mondható szolgabírói jelentés hatására Török alispán - december 7-én kelt levelében - utasította Oroszi polgármestert a választások abbahagyására és az üggyel kapcsolatos megyei intézkedés bevárására. Az alispáni figyelmeztetés késve érkezett Szentesre, ugyanis december 8-án a tisztújítás befejeződött, s már folyamatban volt a képviselőválasztás.

Labádi Lajos