2007. szeptember 14.

Emléktáblát avattak

Makra Zoltán, Kolozsvári Péter és Farkas Sándor

A vasútállomás bejáratánál tartottak ünnepséget szeptember 7-én, melynek keretében felavatták a szentesi vasútfejlesztés három kiváló, elkötelezett szakemberének emléktábláját. Hármójuk - Gerecz Elemér, Kopasz Károly, Náday Géza - munkájáról és életéről Makra Zoltán a Szentesi Városszépítő Egyesület elnöke, Farkas Sándor országgyűlési képviselő beszélt a jelenlévőknek.

Makra Zoltán elmondta, hogy véleménye szerint örömmel jött el most is az ünnepségre mindenki - annak ellenére, hogy ezt az alkalmat eredetileg a Vasutasnapra tervezték -, hiszen három olyan nagyszerű emberre emlékezhetett, és avathatott emléktáblát a Városszépítő Egyesület a Polgári Magyarországért Alapítvány segítségével, akikre méltán büszkék lehetünk. S mindenki, aki megnézi az emléktáblát jó szívvel gondol rájuk. Majd Farkas Sándor országgyűlési képviselő szavaiban arra emlékeztette a megjelenteket, hogy habár ezek az emberek nem Szentesen születtek, mégis mindannyian ennek a városnak adták munkájukat. Mind a hárman vasutasok voltak, s mindannyian részt vettek a '20-as és '30-as évek, és a későbbi évtizedek vasútfejlesztésében, vasútpolitikájában. Abban, ami a városban és a térségben az akkori gazdaságfejlesztés legfontosabb területét jelentette.

Farkas Sándor hangsúlyozta, hogy ezek az emberek a vasútért, s ezen keresztül mindannyiunkért dolgoztak. - Azért állítottunk most emléket a régi, nagy elődöknek, hogy ez az emlék megmaradjon az utókor számára, s emlékezhessünk ezekre a nagyszerű emberekre - mondta. Majd ismertette a szentesi fűtőházban kiemelkedő műszaki feladatokat ellátó Gerecz Elemérnek és Kopasz Károlynak, a szentesi fűtőházfőnökség, s a motorgarázs vezetőjének, a mellékvonali gyorskocsis vasúti közlekedés úttörőjének életét. Valamint beszélt a szentesi állomásfőnök, Náday Géza munkásságáról.

- Ennek a három nagyszerű embernek az életéből kitűnik, hogy rendkívül elkötelezettek voltak a szakmájuk iránt, és az is, hogy mennyire vigyáztak azokra az emberekre, akiknek a főnökei voltak. Ezt támasztja alá, hogy még ma is visszacsengenek neveik az idősebb vasutasokkal való beszélgetésekben. Ebből arra lehet következtetni, hogy köztiszteletben álló emberek voltak, akikre büszkék lehetünk nemcsak munkájuk, hanem a társadalmi életben betöltött szerepük, tevékenységük miatt is. Sőt kimondottan sportbarátok voltak, s nevük ma már Szentesen egy-egy sportághoz nagymértékben kapcsolódik - mondta az országgyűlési képviselő. Majd felhívta a figyelmet arra, hogy ezek az emberek példaképeik lehetnek a ma városunkban élő embernek, s megköszönte a Városszépítő Egyesület minden tagjának, hogy ennek a három embernek emléket állítottak. Arra kért mindenkit, hogy emléküket őrizzék meg, adják tovább, és ha lehetőségük van rá, akkor éljenek példájukkal. Az ünnepség végén pedig Kolozsvári Péterrel, a MÁV szegedi igazgatóságának vezetőjével együtt leplezte Kligl Sándor domborművét, ahol a városszépítő egyesület nevében Tímár Ferenc koszorút helyezett el.

Cseh-Lakos