2007. szeptember 14.

Megnyílik az idősek otthona

Először vehették szemügyre a felújított épület belső tereit és kertjét

A múlt hét utolsó munkanapján először nyitották meg a Református Idősek Otthonának kapuit az érdeklődők előtt. Ennek kapcsán a jelenlévőknek bemutatták az idős otthont, valamint Kovách Péter református lelkipásztor, Gurdon Lajos igazgató, és Hódi József az intézmény gazdasági vezetője tájékoztatta a jelenlévőket a beköltözési és munkalehetőségekről.

Kovách Péter elmondta, hogy az intézmény kialakításánál elsősorban arra törekedtek, hogy maximálisan kielégítsék az otthonba jelentkező idős emberek igényeit. Többek között ezért választottak olyan ágyakat és ülő alkalmatosságokat, amelyek magasabbak és kényelmesebbek a normál bútoroknál. Emellett arra is figyelmet fordítottak - mint ahogy azt az épület megtekintésekor láthattuk -, hogy a folyosókon elhelyezett korlátok segítségül szolgáljanak az idősek közlekedésében, s olyan apróságokban is szem előtt tartották a beköltözők igényeit, mint a telefonkészülékek, valamint a fürdőszoba tartozékok kiválasztása. Mindezek mellett hangsúlyos az is, hogy az intézmény szolgáltatásai közé tartozik az orvosi ellátás, amely hivatalosan heti négy órában áll a lakók rendelkezésére. Azonban ha súlyosabb eset van, s az megköveteli az orvosi ellátást, akkor kijön az intézmény orvosa és ellátja a beteget a hivatalos időpontokon kívül is. Az orvosi ellátás mellett elmondható, hogy az intézményben állandóan vannak nővérek, akiket az ágynál lévő nővérhívó segítségével, illetve a telefonok igénybevételével a szobákba lehet hívni (ha felveszik a bentlakók a telefonkagylót, és hosszabb időn keresztül nem szólnak bele, akkor ez automatikusan jelzést ad le a nővérpultnál). Arról sem feledkeztek meg, hogy a fürdőszobákban, illetve a mellékhelységekben is adódhatnak problémák, így ezekben is elhelyeztek nővérhívó készülékeket. A praktikum mellett azonban az idősek kényelmére is odafigyeltek, hiszen minden szobában kábel-tv csatlakozási lehetőség áll a lakók rendelkezésére, s három csomag közül lehet választani. Minden szobában van internet-csatlakozási lehetőség, s biztosítják, hogy egy év alatt mindenkinek lesz lehetősége a világháló kezelésének megtanulására, amelyet nemcsak saját szobájukban, hanem nyilvános számítógépeken is elsajátíthatnak.

Kovách Péter azt is elmondta, hogy gondoltak a mozgássérültekre is, hiszen a főbejáratnál lépcsőlift található a kerekes székesek számára. Ezen kívül foglalkoztató helységeket és közösségi tereket is kialakítottak, s a tetőtérben helyet kapott egy kis kápolna, az udvaron pedig a kertészkedést kedvelők is elfoglalhatják magukat.

Emellett az étkezésről kaptunk információkat. Az már bizonyos, hogy rugalmas ebédeltetési idő lesz, tehát 12 és 14 óra között lehet ebédelni. Az ételt azonban nem helyben készítik, hanem valószínűleg a kórház konyhájáról szállítják, hiszen így tudják biztosítani a diétás ebédet. Egy saját konyhai munkása lesz az intézménynek, akinek a kórházi konyhával való kapcsolattartás lesz a feladata, illetve ha az ebéd nem megfelelő valaki számára, akkor gondoskodik annak kiegészítéséről.

És az árak? Erről Hódi József nyilatkozott. - Az intézménynek van térítési díja, mivel az épületet fenn kell tartani. A fenntartásba olyan dolgok tartoznak, mint a munkabérek, az ezek után fizetendő járulékok, a víz, a villany és a gáz, és még sok egyéb költségelem, melyet valamilyen bevételből finanszírozni kell. A bevétel nagy részét a magyar állami bizonyos normatív összeggel fedezi, a többit azonban a lakóktól kell elkérni. Ezt az összeget hívják intézményi térítési díjnak, mely a jelenlegi számítások szerint körülbelül havi 100 ezer forint. Ezt nem a nyugdíjból kell kifizetni, ugyanis a szociális törvények alapján a nyugdíjnak csak maximum 80 százalékát lehet felhasználni ilyen célra. Azonban a fennmaradó különbözetet valamilyen módon elő kell teremteni. Meg lehet oldani egyrészt azzal, hogy a családtagok magukra vállalják ennek kifizetését, másrészt azzal, hogy az eladott lakásáért kapott összeget használja fel erre a célra a beköltöző, de igénybe lehet venni időskori jelzálog vagy életjáradékot is. Erről azonban mindenkinek egyénre szabottan kell döntenie - mondta el a pénzügyi szakember.

Gurdon Lajos igazgató pedig arról tájékoztatta a megjelenteket, hogy egyéni és csoportos foglalkozásokat is terveznek majd, mellyel a mindennapi életben felmerülő konfliktusokat is könnyebben sikerül megoldani. Ezen kívül szerveznek csoportos foglalkozásokat is, melyek kulturális és szellemi tevékenységet ölelnek fel. Terveznek irodalmi esteket, filmklubokat, és manuális tevékenységeket, és szeretnék ha a református iskola gyermekei is fellépnének az idősek előtt. Az is elhangzott, hogy a férőhelyekre leghamarabb szeptember végén, illetve október elején lehet jelentkezni, a pontos időpontról pedig a médiából lehet majd értesülni. A férőhelyeket illetően először a minimális adatokat el kell juttatni az intézményhez, majd három alkalommal előgondozás keretein belül felkeresik a jelentkezőt a dolgozók, felmérik az egészségi állapotát és igényeit. Majd az igazgató dönt a beköltözésről.

- A közeljövőben írják ki a szakmai dolgozók számára a pályázatot, és a többi munkakörre pályázót külön, az elvi működési engedély után hallgatják meg - mondta el Kovách Péter, aki arról is biztosította az érdeklődőket, hogy objektíven döntenek. Mindenképpen szem előtt tarják a jelentkezők végzettségét, de akinek van egyházi kötődése, az egy kicsit előnyösebb helyzetben van, hiszen számukra fontos szempont az Istennel való kapcsolat kérdése. A lakók esetében azonban ez nem befolyásoló tényező.

Cs.I.