2007. augusztus 24.

Tóni bácsi konyhája

Töltött dagadó burgonyasalátával

Hozzávalók 4 főre: 80 dkg dagadó, 3 dl tej, 3 zsemle, 2 tojás, 1 fej vöröshagyma, petrezselyem, őrölt bors, só.

- a körethez: 1 kg burgonya, 1 nagy fej vöröshagyma, cukor, ecet, só.

Elkészítése: A dagadót szúrjuk fel, kívül-belül enyhén sózzuk meg, majd tegyünk félre. A zsemléket áztassuk be a tejbe. Nyomkodjuk ki, üssük rá a tojásokat, sózzuk, borsozzuk. Gyúrjuk bele az apróra vágott petrezselymet és a megpirított, apróra vágott hagymát, majd töltsük meg vele a dagadót. Alacsony hőfokon süssük készre, sütés közben saját zsírjával vagy egy kis húslevessel locsolgassuk.

A körethez a krumplit sós vízben főzzük meg és a héjától tisztítsuk meg, szeleteljük fel vékonyra és néhány órára tegyük hűtőbe. Tálalás előtt öntsük le róla a levet.

Piskótagombócok csokiöntettel

Hozzávalók a piskótához: 6 tojás, 6 ek. cukor, 6 ek. liszt.

- A töltelékhez: 15 dkg cukor, 3 dl víz, 1 citrom, 1 narancs, 2 fahéjrúd, néhány szegfűszeg, 8 alma.

Elkészítése: a piskótát a szokott módon megsütjük. A töltelékhez cukorból és vízből szirupot készítünk, belereszeljük a citrom és a narancs héját, belefűzzük a fahéjat és a szegfűszeget, majd leszűrjük. A kész piskótát három lapra vágjuk. Az első lapot meglocsoljuk sziruppal és kenjük rá a lereszelt almát (lehet almapüré is). Helyezzük rá a következő lapot, kenjük meg reszelt almával. A legfelső lapra öntsünk szirupot, tegyük be a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek. Tálaláskor a kihűlt almás piskótából gombócokat szag-gatunk és meglocsoljuk csokoládéöntettel.

Jó étvágyat!!