2007. augusztus 24.

Fúvós zene kísérte a menetet

A városi ünnepi rendezvények kihagyhatatlan szereplői a Szentes Város Fúvószenekarának tagjai, akik azonban nemcsak ezeken a programokon vesznek részt. Számtalan alkalommal versenyeken és találkozókon öregbítik a város hírnevét.

A szentesiek legutóbb augusztus 18-án, a Szent István Napok rendezvénysorozatán belül találkozhattak a fúvósokkal, akik által először a főutcán, menetzenében csendültek fel a már régről ismert dallamok, majd a megyeháza udvarán adtak koncertet. Most azonban nem egyedül varázsoltak ünnepi hangulatot a patinás épület udvarára, s egyben a város szívébe. Társuk volt a Makói Magán Zeneiskola Ifjúsági Fúvószenekara is. A 13 éve működő, Csikota József által vezetett zenekar tagjai a zeneiskola egykori és jelenlegi diákjai, valamint a szegedi konzervatóriumban tanuló fúvós növendékek. A szentesi zenekarhoz hasonlóan ők is játszanak fesztiválokon és találkozókon, valamint rendszeresen indulnak különböző versenyeken. Legutóbb egy belgiumi megmérettetésről tértek haza első helyezéssel - mondta el lapunknak a fúvószenekar két tagja, Siska Tamás és Varga Bence. Voltak már Görögországban, Olaszországban, Lengyelországban és Horvátországban, s közeli terveik között szerepel egy valenciai és egy moszkvai utazás, fellépés is.

Mindkét zenekar életében hangsúlyos szerepet töltenek be a találkozók, s a repertoárban is fellelhetők a közös vonások, hiszen egyaránt játszanak komolyzenét, s közvetítik a modernebb hangvételű dallamokat a közönség felé. Filmzenéket, indulókat, keringőket is megszólaltat alkalomhoz illően a szentesi, illetve a most szombaton megismert makói fúvószenekar. A hétvégi találkozón Carlos Santana, Hidas Frigyes és Kodály Zoltán műveiből, valamint a La Man-cha lovagja című musicalből játszottak részleteket, illetve fúvószenekari átiratban előadták Giuseppe Verdi A végzet hatalma című operájának nyitányát is, valamint a Rákóczi indulót és a Somogyi bakák indulóját.

Cs.-L.