2007. augusztus 24.

Malacuk volt, bárányuk van

A csapat marhapörköltben verhetetlen

Az Aranykalász étterem Szent István-nap alkalmából ismét főzőversenyre hívta a családokat, baráti társaságokat. Augusztus 18-án 10 bográcsban rotyogott a marhahús a vendéglátóhely udvarán.

A húst és a tűzifát a szervezők biztosították, a hozzávalókat, ki-ki a titkos receptje szerint magával hozta. Nem hagyhatták otthon a főzőtudományt sem, mert a negyedik alkalommal megrendezett versenyen indultak már rutinos résztvevőnek számító hobbiszakácsok is. Négytagú - részben szakmai - zsűri járkált fel-alá az üstök mellett, s már menet közben pontozta a csapatokat, hiszen korántsem csak a végeredmény számított. Az íz csak egy szempont volt, a pontozólapon szerepelt még a recept ötletessége, az előkészítő műveletek, a megjelenés, a munkavégzés tisztasága és szervezettsége, illetve az összbenyomás (illat, szín, állag). No, és az idő.

Délelőtt kezdték, délután 3-ra kellett elkészülniük a gasztronómiai remekműveknek. Főleg férfiakat lehetett látni a bográcsok mellett, úgy ahogyan a megelőző években is. Fakanalat vett a kezébe például Bíró Jenő festőművész is, több politikus szintén kifőzött valamit a bográcsban. Szirbik Imre polgármestert Hegedűs István, a tulajdonos csábította az üst mellé, ők versenyen kívül indultak, s kuriózumként szarvast főztek. Az egykori labdarúgó, Mészöly Kálmán is feltűnt az Aranykalász udvarán, aki nem először élvezte már Hegedűsék vendégszeretetét. Most apjának szánt meglepetésként hívta ifj. Hegedűs István körükbe Szőke Sziklát, aki nem főzött, csak kóstolt.

A zsűri, Tonnes Károly, dr. Molnár Gyula, dr. Martonosi István, a KISOSZ titkára, dr. Jekő Györgynek, a kiskunhalasi vendéglátó ipari középiskola igazgatójának elnökletével végül a Szentes-Air csapatának, Szobota Lászlónak és Hegedűs Gábornak ítélte az első helyet, s fődíjként egy élő bárányt.

A tavalyi versengésen malacuk volt, szó szerint, hiszen akkor második helyezettként egy választási malacot kaparinthattak meg. Idén is malacuk volt, de ez most úgy értendő, hogy az előző évi (kétszeres) győztes távollétében ők tudtak nyerni. Második lett a Kinizsi 2000 Zrt. csapata, 3. helyen az MB II-ős, azaz Móra József és Brusznyiczki Pál végeztek.

A győztes páros elárulta: idén annyiban módosult receptjük, hogy az alaplevet ízesítették, előre elkészített csontlével, s nem tiszta vízzel öntötték fel a húst. A hagyományos ízvilágot alkalmazták. Mivel Szobota vadászik, olykor vadételeket is elkészítenek. Különösen szeretik az ilyen típusú összejöveteleket. A nyereménybárányt nevelésre tovább adják, még nincs szívük ártani neki.

Valódi dél-alföldi főztjükkel mindenki elismerését kivívták, de akik ezúttal lemaradtak, azok is megették családi, baráti körben, amit kifőztek.

D. J.