2007. július 27.

Hiszékenység vámszedői

Szegváron kapták el az ittas vezetőt gépkocsival, aki egyébként szentesi, és az eljárás során mindvégig hozzátartozója adatait használta. Nem sokáig. Létezik egy közmondás: a hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát. Esetünkben tisztázódott, hogy az illető nem az, akinek tartja magát: a testvére adatait diktálta be. Miért tette? Kiderült, már eltiltás hatálya alatt állt, most ittas volt, jobbnak látta hát, ha más "bőrébe bújik", úgy volt vele, hogy majd a testvérét büntetik meg, nem őt. Saját testvérét bűnkövetéssel vádolta meg, mivel az okiratokat az ő nevében írta alá. Ellene ittas vezetés miatt hamarosan befejeződik a gyorsított eljárás. Azon felül hat rendbeli közokirat hamisítás, valamint hamis vád büntette miatt indul ellene eljárás. Cselekedetéért akár 3 évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik.

Szentesi kertészt loptak meg a tiszai strandon. A sértett a büfénél szórakozott 22-én este, majd az asztalon hagyva övtáskáját, az illemhelyre távozott. Mire visszatért, már hűlt helye volt a táskának, vele 22 ezer forintnyi készpénz, és különböző okiratok tűntek el. Ez utóbbiakat egy nem messze lévő kukában megtalálták, a készpénzt azonban nem.

A hiszékenység vámszedői DÉMÁSZ-munkatársaknak adják ki magukat, embereket keresnek fel a lakásukon azzal, hogy túlfizetésük van, és pénzt hoztak vissza. A látogatás kapcsán 1-2-3 ezer forint túlfizetésről beszélnek a háziaknak, a lakásban tipikus kézimunkát végeznek, "tesznek-vesznek-serénykednek", majd elővesznek egy hamis 20 ezer forintost, átadják, s közlik, hogy adjanak vissza belőle 17 ezret. Becsapják az embereket. Volt olyan sértett, akinél - pénzváltás címén - három hamis húszezrest is el tudtak sózni. Tudni kell: a DÉMÁSZ nem visz házhoz pénzt, a cég, amennyiben túlfizetés van, azt jóváírja, illetve az ügyfél kérésére visszautalja. Jó tanács: szolgáltatótól pénzt így ne várjunk vissza!

Más. Az idős asszonynál megjelent egy hölgy, aki a nyugdíjfolyósító intézet munkatársának adta ki magát, s nyugdíjszelvényét ellenőrizte. Segített is megkeresni azt a lakásban. A művelet során 20 ezer forintot tulajdonított el az idős aszszonytól. A tanulság: vigyázzanak, a nyugdíjfolyósító házhoz nem jár szelvényt ellenőrizni! Tudja azt jól az intézmény, hogy kinek mennyi a nyugdíja.

Néhány hiszékeny embert becsaptak már a következő trükkel. Felhívja őket az elkövető, közli, hogy nyert 2 millió 800 ezer forintot! De csak akkor kapja meg a nyereményét, ha meghatározott időn belől vesz 10 db telefonfeltöltő kártyát, az adott szolgáltatón belül, lekaparja, majd bediktálja a sorszámát. A hiszékeny sértett szófogadó ember: lekaparja a kártyát, bediktálja a kódot, a másik oldalon meg automatikusan feltöltik a saját telefonjukat. Innentől kezdve azután már semmilyen nyereményről nincs szó, és még a feltöltő kártyák értéke is elveszik, mert azt - szemfényvesztő módon - a hiszékenység vámszedői töltik föl.

L.J.