2007. július 27.

Az örök építkező

Rangos kitüntetés gazdaságfejlesztésért

Mészáros Zoltán Budapesten Bartus Páltól vehette át a díjat

A Coop csoport versenyképességének érdekében végzett kimagaslóan eredményes munkájáért "Gróf Károlyi Sándor" Gazdaságfejlesztési nagydíjjal tüntették ki Mészáros Zoltánt, a Hunor Coop Zrt. vezérigazgatóját. Ez a legmagasabb rangú elismerés, amit a Coop rendszerben dolgozó kereskedő kaphat. Az erről szóló oklevelet és plakettet Budapesten Bartus Páltól, az Áfészek Országos Szövetségének elnökétől vehette át a szakember.

- Természetesen örülök a díjnak - nyilatkozta lapunknak. - Ezzel elismerték, hogy az a sok munka, újítás, amit mi itt végzünk, az valóban a szövetkezeti rendszer fejlődésének motorja. A Hunor Coop egész csapata nevében vettem át az elismerést, hiszen vallom és hiszem, hogy az ember semmit nem ér egymagában, mi egy nagyon fontos összefogás példaértékű társasága vagyunk, és aligha vehettem volna át a kitüntetést, ha nem áll mögöttem profi csapat, illetve egy olyan törzsvásárlói kör, amely naponta felkeresi üzleteinket. Nekik ezért mindig hálás leszek.

A nagyszülei, szülei is a város legjelesebb kereskedői voltak. Tőlük vette át a stafétabotot, úgy gondolta, a hagyományt erősíteni kell. (Pedig a vízilabda is nagyon közel állt a szívéhez.) A kereskedelmi főiskola elvégzése után a szövetkezetben végigjárta a ranglétra minden fokát. Ha kellett, a pult mögött állt, ha arra volt szükség, ellenőrként tevékenykedett. Huszonhat évesen lett kereskedelmi igazgató, másfél évtizeddel később a tagság elnöknek választotta.

Emlékeztetőül: 1977-et írunk, amikor a város és a környező községek (Szegvár, Nagymágocs, Fábiánsebestyén) fogyasztási és értékesítő szövetkezetei egyesülnek. A jogutód Szentes és Vidéke Áfész-nál abban az időben édesapja látja el a kereskedelmi főosztályvezetői teendőket.

Az elnök Mészáros Zoltán új beosztásában szinte azonnal hozzáfogott a szövetkezet átalakításához. Mint mondja, a törvényeknek és a gazdasági környezetnek megfelelően létrehozták a Hunor Coop Zrt.-t. S ahogy a társaság fölállt, kezdeményezésére összefogtak a makóiakkal, a Marosmenti Áfész is beolvadt a szentesi cégbe. Az integrációnak köszönhetően a Hunor Coop Zrt. ma már 33 üzletet működtet, a cég árbevétele eléri a 4 milliárd forintot, s munkát ad 270 dolgozónak. Az ország legnagyobb tíz társasága között tartják számon őket.

- Építkeztünk, építkezünk egy nagyon jó csapattal - mondja. - Bár nehéz a dolgunk, hiszen a mai gazdasági helyzetben a pénztelenség és a konkurencia jelent némi veszélyt, mégis bizakodva nézünk a jövőbe. Álljuk a versenyt, hiszen abban vagyunk érdekeltek, hogy a vásárlóink is állják azt, és bennünket válasszanak. Ezért is hoztuk létre a Coop-klubokat, amelyek a törzsvásárlóinkra épülve egy igazi közösséget alkotnak, vásárlói hátteret adnak az egész cégnek.

Mészáros Zoltán munkáját több rangos díjjal ismerték el, melyek közül kiemelkedik a Pro Urbe-Szentes, melyet a város adományozott a számára.

Lovas József