2007. július 20.

Új igazgatók

Cseuz László és Dongó László

Cseuz László

A középiskolák összevonásával kapcsolatban a képviselő-testület kifejtette véleményét. Ám időközben az előterjesztés is módosult: a Csongrád Megyei Közgyűlés e témában (is) július 19-én rendkívüli ülést tartott. E lapok hasábjain megírtuk, hogy azt megelőzően a szentesi képviselő-testület kormánypárti többsége határozatban kimondta: ragaszkodik a középiskolák önállóságához. Azt viszont a jobboldali képviselők is megszavazták, hogy a város, mint tulajdonos egyetértése nélkül a megye ne tudja megváltoztatni az oktatási intézmények pedagógiai programját.

A Csongrád Megyei Közgyűlésben immár véglegesen megszületett a döntés: augusztus 1-jével összevonják Szentes, és a többi település megyei fenntartású középiskoláit. Az elképzelés ellen Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő döntően gazdasági adatok felsorolásával érvelt. A megyei közgyűlésen elmondta ugyanazokat a számokat, amelyek cáfolják, hogy az összevonásoknak gazdasági okai lennének. A számadatokat a megyei közgyűlés elnöke nem kérdőjelezte meg - tájékoztatta lapunkat a polgármester. Mint mondta, a normatíva növekménye, illetve a kiadások csökkentésével tavaly 80 milliót takarítottak meg a négy középiskolára. Ez a megye által a középiskolákra fordított saját források 40 százalékát jelenti, tehát elég jelentős pénzt vont már ki eddig is a középiskolai oktatásból.

A polgármester számításai szerint a négy szentesi középiskola az idén közel húszmillió forinttal kapott magasabb normatív támogatást az elmúlt évhez képest. A megyei önkormányzat viszont ugyanakkora összeggel csökkentette az iskolák költségvetését. A megyei előterjesztésben a szentesi középiskolák átszervezésével 8,4 millió forintos megtakarítással kalkulálnak. A polgármester szerint ez dolgozók elbocsátásával érhető el. Hozzátette: a megyének kötelező feladata a középiskolák fenntartása, és a költségvetésben talált is 80 milliót, amelyből kaphatnának az intézmények. Szirbik ebből konkrétan a 20 millió forintos elnöki mecenatúrára felhasználható alapot említette, azzal kiegészítve: az előző ciklusban csak kétmilliót fordíthattak ilyen célra. A város különben vállalkozna arra, hogy az iskolák önállóságának megőrzése érdekében átadná a megyének a 8,4 milliót.

- Számomra szomorú volt, hogy több fideszes képviselő erre azt mondta, hogy az kevés, meg hogy nem ezen múlik, de egyik sem mondta, hogy fogjunk össze. Egyedül Kovács Kálmán alelnök mondta, jelölje meg a város, mire adjuk a pénzt. Beleegyeztem, egyetlen kérésem volt csupán, hogy az iskolák a 2007/2008-as tanévben a jelenlegi rendben végezhessék a munkát. Szomorú, hogy két szentesi képviselő is keményen érvelt a szentesi középiskolák önállósága ellen.

Dongó László

Egyik módosító indítványom az volt, hogy a Rigó Alajos Óvoda, Általános Iskola, Diák- és Gyermekotthon neve és székhelye maradjon itt, ezt lesöpörték. Ez ellen szavazott a három szentesi fideszes képviselő is (Halmai László, dr. Kovács Kálmán, Vidovicsné Szabó Tünde). Következő javaslatom az volt, hogy a Horváth Mihály Gimnázium és a Boros Sámuel Szakközépiskola és Szakiskola és a Pollák-Zsoldos páros legalább egy tanévnyit a jelenlegi szisztéma szerint működjön, ezt is leszavazta a közgyűlés (benne a szentesi fidesz képviselők is). A sándorfalvi képviselő azt javasolta, hogy a makói példára a szentesi és a csongrádi gimnázium maradjon önálló, ezt is leszavazták. Ami miatt nagyon kilógott a lóláb: egyetlen egy számadatot nem cáfolt meg senki, egyetlen egy szakmai érvet sem mondott senki. Akkor bejelentették, hogy valamennyi középiskola vezetőjét meneszti a megyei közgyűlés, és kinevezik az újakat. Szentes esetében meglepetés született, két olyan, egyébként köztiszteletben álló tanárembert hozott vissza a testület, akik Fidesz-pártiak, és nyugdíjasok. A Horváth Mihály Gimnázium és tagiskolája a Boros Sámuel Szakközépiskola és Szakiskola egy évre megbízott igazgatója Cseuz László, míg a Zsoldos Ferenc Középiskola és a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskoláé Dongó László lett. Nekik kell augusztus 23-ig a megyei közgyűlés elé terjeszteni az új, összevont intézmények pedagógiai programjait, valamint kijelölni a tagintézmények vezetőit.

- Számomra furcsa, hogy a négy intézményben közel 200 pedagógus dolgozik, akiknek emberi és szakmai kvalitásait senki nem kérdőjelezte meg, s az egyik oldalon aktív dolgozókat küldenek el, a másikon nyugdíjasokat, mint pártaktívákat hívnak vissza dolgozni. Úgy vélem, az előterjesztés dátuma nem 2007-et, hanem 1949-et föltételez. Az ülés hangulata azt a történelmi kort sugallta.

L. J.