2007. július 13.

Tóni bácsi konyhája

Bolgár rizseshús

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg sertéshús, 1 ek. zsiradék, só, édesnemes paprika, őrölt bors, 2 összenyomott fokhagyma gerezd, 2 ek. paradicsompüré, 1 l húsleves, 1 zöld és 1 piros paprika, 3 fej vöröshagyma, 25 dkg rizs.

Elkészítése: A húst 2 cm-es kockákra vágjuk és a zsiradékban 10 percig sütjük. A fűszereket a paradicsompürét és a húslevest hozzáadjuk. Felforraljuk és fedő alatt puhára főzzük. A paprikákat kimagozzuk és vékony csíkokra szeljük. A hagymát megtisztítjuk, majd négybe vágjuk, a paradicsomot is felszeljük. A rizst kevés zsiradékban megforgatjuk, és hozzákeverjük a zöldségeket, vízzel felöntjük és fedő alatt puhára pároljuk. Tálalás előtt a hússal összekeverjük.

Nyári kompót

Hozzávalók: 50 dkg vegyes gyümölcs (ribizli, málna, eper, áfonya), 10 dkg cukor, 1 vaníliarúd vagy 1 fahéjrúd, 4-5 friss citromfű levél vagy citromkarika.

Elkészítése: Az epret vágjuk 2 vagy 4 felé, hogy a gyümölcsök egyforma nagyságúak legyenek. Majd a gyümölcsöket tegyük egy nagyobb edénybe, öntsük fel vízzel, adjuk hozzá a 10 dkg cukrot és a rendelkezésünkre álló fűszereket. Addig főzzük, hogy a gyümölcsök ne essenek szét. Ha jól lehűtöttük, lehet tálalni.

Jó étvágyat!