2007. július 13.

Életét meghatározta a diákszínpad

A Közéleti Kávéház júliusi vendége dr. Buzás Péter, városunk volt diákja, Makó polgármestere, országgyűlési képviselő volt. Kedves, vidám és közvetlen embert ismertünk meg személyében az este során. A kávéház örökös tiszteletbeli elnöke, Szirbik Imre is jelen volt a rendezvényen, aki Makó környékéről (Nagyérről) származik, a mostani vendég pedig volt szentesi diákként lett Makó polgármestere. Ugyanannyi ideje polgármesterek és nagyon jó kapcsolatban vannak.

Dr. Bácskainé Fazekas Mártát, a Horváth Mihály gimnázium igazgatóját választotta beszélgető partneréül. Amikor Buzás Péter Szentesre járt gimnáziumba, akkor mindketten irodalmi színpadosok voltak, innen az ismeretség.

A makói polgármester elmondta, hogy édesapja parasztember volt, édesanyja háztartásbeli, tanyán nőtt fel Mindszenten. Petróleumlámpa mellett készült az érettségire. Az eszét valószínűleg apjától, a lelkét és a szeretetet pedig édesanyjától örökölte. Négyes körüli átlaga volt a gimiben. Néhány társával együtt vonattal jártak be Szentesre. Amikor vége volt a tanításnak, megebédeltek, és mivel korán volt még kimenni a vasútállomásra, Buzás Péter általában visszament a gimibe, és beült egy terembe, ahol tanult vagy olvasott. Egyszer bejöttek az irodalmi színpadosok próbálni. Ő jókat nevetett a darabon. Dr. Bácskai Miska bácsi megkérdezte, hogy nincs-e kedve közéjük állni, mert jó a hangja. Igent mondott. Véleménye szerint presztízst adott az irodalmi színpad a gimin belül. És magabiztosságot, emberi habitust, jellemet. Bácskainé elmondta, hogy a diákszínpad meghatározó élmény mindannyiuk életében, és komoly közösségformáló ereje van. Mindketten felidézték kedves diákélményeiket.

Dr. Buzás Péter érettségi után jogra és színművészetire jelentkezett. A második rostán esett ki, ami egybeesett a jogi kar felvételijével (amit később elvégzett). Ezért egyik helyre sem vették fel. Így került a Termál Tsz.-hez. A mezőgazdasági szakképző iskolában tanultak, főiskolás módszerrel, félévente vizsgáztak. Szakmai szinten elsajátították a dísznövénytermesztést. Mesz-sze került tehát a diákszínpadtól. Fél évet tanított, majd katona lett. Nősülés révén került Makóra. Szentesen ismerkedett meg első feleségével, akivel 13 évig voltak együtt, és van egy közös fiuk. Jelenlegi felesége szintén jogász. Ikreik (egy fiú és egy lány) vannak, akik gimnazisták.

Makón a tanácsnál kezdett dolgozni, ahol végigjárta a szamárlétrát. A rendszerváltás után úgy döntött, elmegy kertésznek. Attól félt, ha ügyvédi irodát nyit, friss házasként nem tudja majd fizetni a számlákat. Fóliasátrakat vett, és elkezdett gazdálkodni. 1994-ben szóltak neki a szocialisták, hogy indulnia kellene polgármester-jelöltnek. Megnyerte a választást, és azóta is ő Makó polgármestere. Felesége a kórház jogászaként dolgozott, majd átvette a kertészetet. Banki és családi hitelekből építettek üvegházat, ezt fokozatosan bővítik. Gerberát termelnek, holland technológiával. Hobbira nem jut ideje, de évente egy vadászatra eljár.

M. A.