2007. július 13.

A szennyvíztelep felújítása

Idén befejeződik a 2004-ben megkezdett szennyvízcsatorna hálózat építési program. A program során elkészül 82 kilométer szennyvízcsatorna gerinchálózat, 55 kilométer bekötőcsatorna, és hozzá kapcsolódva 5900 ingatlan közcsatornába való bekötése. A projekt összértéke mintegy bruttó 4 milliárd forint. A beruházás jelentős javulást eredményez a város környezetvédelmi állapotában, ami mind a talaj, mind a talajvíz, mind pedig a Kurca vízminőségében megjelenik.

A városi kommunális szennyvízkezelés azonban akkor lesz teljes körűen megoldott, ha a begyűjtött szennyvíz megfelelő tisztítása és a folyamat végtermékeinek elhelyezése is probléma- és bírságmentesen megoldható lesz - olvasható a képviselő-testület elé került előterjesztésből. Ez jelenleg nem így van. A szennyvíztelep kapacitása ugyan megfelelő, képes a városban keletkező kommunális szennyvizet fogadni és kezelni. A tisztított szennyvíz befogadása is megoldott, annak befogadója a Tisza. Azonban az alkalmazott tisztítási technológia nem megfelelő, aminek következménye, hogy 2004 óta évről évre növekvő mértékű szennyvízbírság megfizetésére kötelezi a környezetvédelmi hatóság a szolgáltatót. 2009-től ez a bírság elérheti a 60-70 millió forintot is, amit már a szolgáltató nem tud kigazdálkodni. (A telepen az új európai szabványok szerinti harmadik fokozat nem került kiépítésre, valamint a biológiai rendszer felújítása is szükséges.) A tanulmányterv elkészült, mintegy másfélmilliárdos beruházásról van szó, melynek megvalósítása pályázati segítség nélkül nem képzelhető el.

A vitában Kálmán János (Fidesz) az előterjesztésből olvasva kifejtette: esős időben 30-40 százalékkal megnő a telep terhelése. A képviselő kételkedik abban, hogy ez a vízmennyiség a fedlapoknál folyik be a szennyvízcsatornába. Már korábban is jelezte, hogy a város területén sokan bekötötték a csapadékvizet a szennyvízcsatornába, jelentősen megnövelve ezzel a szennyvíztisztító terheltségét. Ezeket az illegális bekötéseket meg kell szüntetni - jelentette ki a városatya.

Dongó László (Fidesz) azt javasolta, hogy a médián keresztül hívják fel erre a lakosság figyelmét, és vezessenek be szankciókat. Földvári Nagy István (Pálmások Szövetsége) megkérdezte: igaz-e, hogy a régi szeméttelepre hordják ki az iszapot? Az ott lakók erős bűzszagot éreznek.

Ikládi András, a Szentesi Víz- és Csatornamű Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, az iszap régi szeméttelep mellé történő elhelyezése egy régebbi megegyezésen alapul, azóta működik, amióta a Csongrád Megyei Településtisztasági Vállalat bezárta a magyartési szennyvízfogadó medencét. Sűrített iszapról van szó, egy része el is tűnik, a lakosság is szállítja a kertjébe. Kozák János (Fidesz) annak a véleményének adott hangot, hogy minden szentesi lakosnak érdeke a szennyvíztisztító minél előbbi rekonstrukciója. Hogy a telep korszerűbben működjön. És jelentősen csökkenjen a vízterhelési díj. A Kisérben lakók is föllélegezhetnek végre, mert bizonyos széljáráskor nem érzik majd a szennyvíztisztító szagát.

Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő bejelentette: a szennyvíztisztító rekonstrukcióját a Nemzeti Fejlesztési program 2010-es tervébe befogadták.

A képviselő-testület a továbbiakban döntött arról, hogy a településen keletkezett folyékony hulladék elszállításával és ártalommentes elhelyezésével a Szentesi Víz- és Csatornamű Kft.-t bízza meg. Szentesen úgynevezett szippantó kocsival ma két magánvállalkozó rendelkezik. Ők a kft. alvállalkozóiként továbbra is elvégzik a feladatot. A szolgáltatási díj mértékét a képviselő-testület határozza meg. Idén a lakossági szippantás 1600, közületi szippantás 2625 forint köbméterenként. Lakossági árnyékszék (űrgödör) szippantása 5500 forintba kerül darabonként. Szentes közigazgatási területén kívül plusz 210 forintot számolnak fel kilométerenként. A díjak az áfát nem tartalmazzák.

Lovas József