2007. július 6.

Elbocsátó szép üzenet

Az egészségügyi tárca Szentesre is beköszönt

Számtalan pletyka kering a városban a Dr. Bugyi István Kórház jövőjével, sorsával kapcsolatban. Ezért is történhetett meg, hogy a képviselő-testület júniusi ülésén dr. Várkonyi Katalin főigazgató részletes beszámolót tartott az intézmény súlyos anyagi helyzetéről. Anyagát annak értelmében állította össze, hogy elmondja, melyek azok a tényezők, amelyek idáig vezettek, és melyek azok a lehetőségek, amelyekkel megpróbálják orvosolni a nehéz helyzetet annak érdekében, hogy a szentesi kórház talpon maradhasson, és a lakosság érdekét szem előtt tartva biztosítsa a betegellátást.

A beszámolót azért is tartotta fontosnak, mivel a kórházat fenntartó megyei közgyűlés csütörtökön fogadta el az intézkedési tervet a válságból való kilábalás érdekében.

Elhangzott: másfél év alatt háromszorosára, mint-egy 700 millió forintra emelkedett az adósságállomány (ebből 340 millió körüli a lejárt szállítói állomány), mely a teljes bevétel 30 százaléka. A főigazgató elmondta: nem volt elég körültekintő a gazdálkodás, bizonyos lépéseket nem tettek meg időben. Az egészségügyi reform, az egészségügyből történő forráskivonás érzékenyen érintette a kórházat. A törvényben garantált ágyakat az egészségügyi intézmény megkapta ugyan, ám az ágyszámcsökkenés így is megközelíti a 19 százalékot. Ami érthetetlen: történik mindez abban a kórházban, ahol a korábbi 87 ezer lakossal szemben 133 ezer személy ellátásáról kell gondoskodni.

Néhány osztálynak jelentősen csökkent az ágyszáma. A főigazgató kiemelte a traumatológiát, a szülészet-nőgyógyászati osztályt, szólt a krónikus ellátási, valamint az ápolási ágyakról. Az új beutalási renddel bővült az ellátási terület, a kórház súlya nagyobb lett, viszont ezekhez nem kaptak plusz ágyakat. Ez utóbbi intézkedés az urológia, a fül, orr, gége, a fertőző osztály és a gyermeksebészet vonatkozásában érinti az intézményt. Említést érdemel itt a Tiszazugi kistérségben élők sorsa. Az ellátási terület kialakítását vezénylők nem vették figyelembe a közel 20 ezer lakosú térséget. Ezek a betegek több mint húsz éve idejárnak, a mai napig Szentesen kapják meg az ellátásukat, noha hivatalosan Szolnokhoz tartoznának. Az érintett önkormányzatok már fölvették a kapcsolatot az ügyben, hogy ez az áldatlan állapot megoldódjon.

A főigazgató szerint a kegyelemdöfést az OEP-szerződés megkötése jelentette az intézménynek. Miközben bővült az ellátási terület, csökkent a kórház ágyszáma, ehhez fokozott kapacitás (volumen) csökkentést szenvedett el a kórház. Mintegy 250-300 beteggel tudnak kevesebbet ellátni, ha betartják a volumenkorlátot. De erről szó sincs, eddig is mindenkit elláttak, ígérte, ezután is ellátják a betegeket, de hogy ki finanszírozza a dolgot, az ma még költői kérdés lehet. A bevételkiesés fél év alatt 45 millió, havi 7,7 millió forint.

A megyei közgyűlés által elfogadott megszorító intézkedést a főigazgató így véleményezte: a fenntartó határozatát végrehajtja annak érdekében, hogy a kórház talpon maradjon. A létszámot a struktúrához kell igazítani, azzal is csökkenthetik a költségeket. Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő kijelentette: a megyei közgyűlésben sikerült elérni, hogy maximum 129 dolgozó elbocsátása szerepeljen az intézkedési csomagban. Szerinte ugyanis annyitól nem kell megválni, mivel 62 üres álláshely van az intézményben. A polgármester pozitívumként értékelte, hogy a közgyűlés döntése értelmében a minimumfeltételeket teljesíteni kell, tehát a kórházban olyan mértékű visszalépésre nem kerülhet sor, ami a működtetést veszélyezteti. Mint mondta, sajnálja, hogy nem tudták megvétózni az azonnali hatállyal történő elbocsátásokat. A munka nélkül maradó szakdolgozóknak felajánlotta, hogy álláshoz segítik őket a városban épülő idősek otthonában.

L. J.