2007. május 18.

Házőrzéstől a munkavégzésig

Évtizedek óta képeznek ki kutyákat

Idén már 37. éve működik Szentesen a MEOE, azaz a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete Szentesi Szervezete, akinek munkatársai már 1970-ben is a Vörösmarty utca végén lévő kiképzőpályán végezték a kutyák ok-tatását- mondta el lapunk kérdésére Gál Albert, a helyi szervezet jelenlegi elnöke.

Itt nemcsak a törzskönyvvel rendelkező fajtatiszta kutyákat, hanem a törzskönyv nélküli, s a keverék ebeket is tanították, s tanítják napjainkig. Az általuk végzett munka pedig a hosszú évtizedek alatt hasznosnak bizonyult, hiszen a szervezetben a házaknál élő kutyák esetében is hangsúlyt fektettek az alapvető parancsszavak megtanítására, illetve arra, hogy ezek az állatok se féljenek a mennydörgéstől, a petárdák vagy a tűzijáték zajától.

A MEOE Szentesi Szervezete a kiképző-területet a helyi önkormányzattól bérli, melyen egy 60 m2-es konténerházban tárolják a munkához elengedhetetlen felszereléseket, illetve az oktatáshoz szükséges ugrópalánkokat és rejtekhelyeket is itt helyezték el, amivel főként őrző-védő feladatra lehet kiképezni a kutyákat. E mellet a Szűrszabó utca 20. szám alatti irodában fogadják heti két alkalommal - szerdán délelőtt és pénteken délután - azokat a jelentkezőket, akik vagy tagok szeretnének lenni, vagy tandíjas formában akarnak bekapcsolódni a munkába. Idén még a tagbelépés folyamatban van, de várhatóan eléri a tavalyihoz hasonló 60-70 fős létszámot, mely mára már töredéke az egy-két évtizeddel ezelőtti 400 fős taglétszámnak. A tagoknak kedvezmények is járnak: heti kétszer jogosultak a kiképzéseken való ingyenes részvételre, valamint számukra a kiállítások és a tenyészszemlék részvételi díjai is kedvezményesek (50 százalékosak).

A kutyák kiképzését jelenleg két oktató, Buzás Ádám és Bugyi János végzi, akik először az alapvető engedelmességi és viselkedési szabályokat tanítják be. Az ebek tehát fegyelmezésből kapnak kiképzést, azaz hogy tudjanak pórázon menni, vezényszavakra (parancsszavakra) üljenek, feküdjenek le, illetve maradjanak helyben. Ide tartozik még az apportírozás is, azaz a tárgyak visszavitele a gazdához és az, hogy a kiállításokon képesek legyenek szabályosan menni a bírói körben. A kiképzés második fázisa az őrző-védő munkához szükséges ismeretek elsajátítása, vagyis, hogy az állat ne féljen a mennydörgéstől, a tűzijáték és a petárda hangjától. Ezen kívül a "csibészelést" is ekkor gyakorolják velük (egy megbízott segéd beöltözik védőszerelésbe és a kutyákkal így fogatják). Ebben a fázisban készítik fel őket arra is, hogy parancsszóra bármilyen helyen és bármilyen kockázatos körülmények között is szakszerűen végezzék munkájukat, illetve hogy hivatalos munkavizsgát tegyenek. A kiképzés harmadik fázisa a nyomkövetés, amibe nemcsak leendő rendőrségi kutyák kapcsolódhatnak be, de a robbanóanyagos, illetve a kábítószer-kereső kutyák kiképzése feltétlenül ide tartozik. Ennek gyakorlása és lebonyolítása rendkívül nehézkes, hiszen olyan szűz területre kell vinni őket, amit aznap még nem járt össze sem állat, sem ember. Ebben a feladatban főként a németjuhászokat, a rottweillereket, a snaucereket és a boxereket részesítik előnyben, akik az évtizedes tapasztalatok alapján alkalmasabbak erre a feladatra.

A szentesi szervezet tagjai ezen kívül több mint tíz éve kiállításokon és munkakutya-bemutatókon is részt vesznek például a környékbeli településeken, ahova sokszor hívják őket azért, mert színesebbé teszik a programokat. Azonban Szentesen is találkozhattunk velük május 1-jén a Pusztai László Sporttelepen, ahol a szépségversenyen két kategóriában (kicsi-és közepes, valamint nagy testű kutyák) díjazta őket a közönség, valamint munkakutya-bemutatót is megtekinthettek az érdeklődők. 2005-ben országos kiállítást rendeztek városunkban a MEOE Szentesi Szervezete fennállásának 35. évfordulója alkalmából.

Cseh-Lakos