2007. május 18.

Tóni bácsi konyhája

Zöldségleves húsgombóccal

Hozzávalók: 1,5 l húslé (erőleveskockából is lehet), 1 sárgarépa, 1 kis fej karfiol, 15 dkg zöldborsó, 25 dkg darált hús, 1 fej vöröshagyma, 1 tojás, só, bors.

Elkészítése: A húslébe beletesszük az apró kockákra vágott sárgarépát, a rózsáira szedett karfiolt és a zöldborsót, sózzuk, borsozzuk és puhára főzzük. Közben a darált húst összedolgozzuk a lereszelt vöröshagymával, a nyers tojással, sóval, borssal. Vizes kézzel apró gombócokat formázunk belőle és kifőzzük a forrásban lévő levesben. Forrón tálaljuk.

Töltött cukkini

Hozzávalók: 2 db cukkini, 15 dkg darált hús vagy szójagranulátum, 4 ek. lecsó, 1 fej vöröshagyma, 3 ek. olaj, 2 dl tejföl, pirospaprika, só, bors, reszelt sajt.

Elkészítése: A megmosott cuk-kinit hosszában kettévágjuk. Közepét kiskanállal kikaparjuk, úgy, hogy a maradék ne legyen túl vékony. Az apróra vágott hagymát olajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a húst vagy a beáztatott és kinyomkodott szóját. Fűszerezzük, kis lángon puhára pároljuk. Beleöntjük a cukkiniba, tetejére simítjuk a tejföllel elkevert reszelt sajtot. Tepsiben lefedve 25 percig, majd fedő nélkül körülbelül 10 percig sütjük. Forrón tálaljuk.