2007. május 18.

Adó-infó

Törőcsik Norbert rovata

Telefon költségek elszámolása

Az ISDN vonalakon igénybevett távközlési szolgáltatásokhoz kapcsolódó előzetesen felszámított adólevonási joghoz kötve jelentetett meg az APEH véleményt a honlapján.

A Szolgáltatások Jegyzéke szerinti besorolási kérdésekben illetékes KSH megítélése szerint, az ISDN alapú távközlési szolgáltatások az SZJ 64.20.28.1 Integrált távközlési szolgáltatás csoportba tartoznak. Mivel áfa-törvény 33. § (4) bekezdésében ezen SZJ számra nem történik hivatkozás, az ISDN alapú szolgáltatások igénybevétele esetén a részleges adólevonási tilalom nem alkalmazható. Ezzel szemben az analóg vonalon nyújtott, az SZJ 64.20.11 és 64.20.12 csoportjaiba tartozó távközlési szolgáltatások igénybevétele esetén fennáll az áfa-törvény 33. (4) bekezdése szerinti részleges levonási tilalom. Az előzetesen felszámított áfa az ISDN vonalon nyújtott távközlési szolgáltatáshoz kapcsolódó áfa - az adó levonásával kapcsolatban támasztott valamennyi egyéb feltétel is fennáll - teljes egészében levonható.

Felmerülhet megoldásként külföldi EU szolgáltatók igénybevétele ezzel kapcsolatban Április 27-én jelent meg vélemény az APEH honlapján mely alapján a külföldi telefonszolgáltató által számlázott telekommunikációs szolgáltatások meny-nyiben tartoznak az áfa-törvény és az szja-törvény által hivatkozott SZJ számok alá, azaz az Áfa-törvény 33. § (4) bekezdésében foglalt levonási tilalom szempontjából releváns-e? Továbbá természetbeni juttatásnak minősülhet-e a külföldi társaságtól igénybevett telekommunikációs szolgáltatás. A hivatalos álláspont szerint az SZJ szám alá történő besorolásnál lényegtelen, hogy a szolgáltatás nyújtója belföldön székhellyel rendelkezik-e vagy sem, mivel egy adott telekommunikációs szolgáltatás nem azért tartozik az áfa-törvényben és/vagy az szja-törvényben megjelölt SZJ szám alá, mert annak nyújtója belföldi. Hanem azért, mert a szolgáltatás a rá jellemző típusjegyek alapján az adott SZJ szám alá besorolható, függetlenül attól, hogy annak nyújtója belföldi vagy külföldi illetőségű társaság. A belföldi illetőségű igénybevevő pedig az általa igénybevett szolgáltatást a Szolgáltatások Jegyzéke alapján minősíteni tudja, és így el tudja dönteni, hogy az adóztatási szempontból mennyiben releváns. Tehát függetlenül attól, hogy a magyar adózó külföldi illetőségűtől vesz igénybe telekommunikációs szolgáltatást, az igénybevett szolgáltatás viszonylatában az Áfa-törvény 33. § (4) bekezdése, valamint az SZJA törvény 69. § alkalmazandó annyiban, amenynyiben a konkrét szolgáltatás az ott szereplő SZJ számok alatt kerülne számlázásra, ha azt belföldi szolgáltató nyújtaná.

Ehhez hozzátenném, hogy ezek a szolgáltatók ha küldenek számlát szolgáltatásaikról akkor elektronikus úton teszik pl. pdf formátumban. Véleményem szerint, ezek elszámolása a vállalkozás érdekében felmerült költségként jelenleg nagymértékben problémás, mert a számla nincs kinyomtatva és aláírva. Ebben a témában azonban egymással ellentmondó vélemények olvashatóak.

Törőcsik Norbert