2007. május 18.

Egy kis szentesi rocktörténet a '60-as évekből

Abban az időben kelt életre a Beatles, a Rolling Stones együttes, s kalózadókon (Szabad Európa, Rádió Luxemburg) titokban hallgattuk a nyugati együttesek dalait. Példaképpé váltak, és mindnyájan olyanok szerettünk volna lenni, mint ők. Ebben az időben több zenekar is létrejött: Kaméleon, Albatros, Hell's Angels.

Igazi verseny alakult ki a zenekarok között, a közönség meghódítása érdekében. Mindig a legfrissebb, legjobb számokat kellett előadni. A közönség hálás és szomjas volt a jó zenére. Máig tartó nagy barátságok szövődtek és még ma is tartanak. A fő találkahely a Petőfi étteremben tartott ötórai tea volt. Akkor még több száz fiatal hallhatta élőben, a kor legjobb zenéit a Kaméleontól, mely 1965-ben alakult Slen-ders néven. Majd névváltoztatásra volt szükség, újságírói nyomásra (lehúzták a csapatot a megjelenésük miatt). Akkor még a hosszú haj és az öltöny hiánya bűn volt. '68 környékén kialakult az igazi Kaméleon: Anti Sándor Kárpáti János, Bezzegh József, Tofán Sándor, Bugyi András formáció, ami '69-ben Föld-váry Karcsival bővült. Ez a felállás volt az emlékezetes. A '70-es évek elején sokan külföldre mentek a zenekar tagjai közül. Majd '93 környékén, felmerült a kérdés: mi lenne, ha még egyszer összeállna a Kaméleon? És összeállt. Nagy sikerű koncertet adtunk a tiszti klub udvarán. Itt voltak a régi haverok! A '93-as Kaméleon koncert hatására, újra összeállt a Hell's Angels együttes is (Gullay Misi, Sáfár Zsolti, Szabó Tibi, László Misi, Monori Miki, Vukovics Sanyi). Ezt azért tartom fontosnak, mert egy újabb Oldi zenekar kelt életre, melynek ma már én is tagja vagyok. 2006-ban jött az újabb ötlet, hogy csináljunk egy nagy közös bulit. Hozzáfogtunk a megvalósításhoz.

Interneten egyeztettünk, hogy ki tudja vállalni. Végül kialakult a Kaméleon felállása: Kárpáti János (Cyrano), Bezzegh József (Lefi), Tofán Sándor (Jenő), Janó István (Manó), Gullay Mihály, Lakatos László, Földváry Károly (Karesz), Paksi György (Jela).

Megbeszéltük, hogy milyen számokat tanulunk meg, mindenki ez alapján gyakorolt, hisz a távolságok miatt nehéz volt együtt próbálni. Amikor a külföldön élők nem tudtak hazajönni, akkor a Hell's zenésztársaim segítettek mindenben. Nagyon jók voltak a próbák. Esténként beültünk valahova, jó ízűeket dumáltunk, sörözgettünk. A legutolsó próbán már csak átjátszottuk a műsort. Egy Tisza melletti kis tanyán, Gránicz Jani barátunk tanyáján próbáltunk, teljes hangerővel három napon át.

A Hell's Angels együttes '68-ban alakult, kedvencük a Rolling Stones együttes volt, és még ma is ezt az irányvonalat képviselik. Az idők során tagváltozások voltak, de hosszú évek óta a Hell's felállása: Gullay Mihály, Sáfár Zsolt, Szabó Tibor, Tofán Sándor, Berkecz Dávid, Monori Attila, Paksi György.

Köszönet a tiszti klub igazgatójának, Berkiné Julikának és csapatának, hogy első szóra mindenben a segítségünkre voltak. A két nagy csapat közös koncertje, a tiszti klub udvarán lesz, május 26-án, szombaton 19.30-kor. Oda várjuk régi barátainkat és mindazokat, akik szeretik az Oldi rockot. Mi ott leszünk! És Te...?!

Tofán Sándor