2007. május 18.

Kitűnő a legjobbak között

Szentesi sikerrel zárult az Irinyi János középiskolai kémiaverseny. Bártfai Csaba, a Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskola 10. C osztályos tanulója első lett a szegedi országos megmérettetésen.

A verseny egy úgynevezett házi-fordulóval kezdődött, a résztvevőknek iskolájukban országos feladatlapokat kellett megoldaniuk. A legjobbak innen mehettek tovább a megyei döntőre. Csaba már ott nagyszerűen teljesített. Megnyerte a megyei fordulót, de ez, mint hallottuk, még korántsem jelentette számára automatikusan az országos döntőbe jutást. A korábbi gyakorlatokat ismerve, szakközépiskolás az elmúlt évek során a megyéből nem jutott tovább, hiába nyerte meg ezt a verseny.

- Ezzel kapcsolatban nem kötelezi őket semmi - mondja Dudás-Szabóné Deák Judit, Csaba felkészítő tanára. - Ugyanis van egy keretlétszám az öt kategóriából, ami egyrészt a gimnáziumi 9-10., másrészt pedig a tagozatos iskolák 9-10. osztályos tanulóiból tevődik össze, hozzájuk számítanak ötödikként a szakközépiskolások, a bizottság döntése szerint az előbbiek előnyt élvezhettek a továbbjutásnál. Mivel Csaba jól teljesített a megyei fordulóban, nagyon magas pontszámot ért el, ezért úgy döntött a bizottság, hogy mehet az országos döntőbe.

Dudás-Szabóné Deák Judit dicsérettel szól tanítványáról. Tizenegyedik éve tanít a Borosban, tavaly jött vissza gyesről. Mint mondja, Csaba sikeres szereplése azért is sokat jelent a számára, mivel több alkalommal vettek részt megyei versenyen, jól szerepeltek, volt olyan is, aki első lett, de hiába nyerte meg a versenyt, nem juttatták az országos döntőbe.

Az országos döntő állt egy gyakorlati fordulóból, aztán az írásbeliből, utána titrálás, és a legjobbakat szóbelire hívták. Szombat este 9 órakor derült ki, hogy ki az, aki másnap reggel szóbelizni fog. Csaba első helyről indult.

Mi volt a legnehezebb? Mind közül a számítási feladatokat említi. Azt mondja, ez az, ami kívül esik a szakközépiskolai tananyagon. Azoknak sokkal nehezebb megcsinálni, akik heti egy-két órában tanulják, mint akik tagozatoson heti ötben.

Kíváncsivá tett, hogyan szereti meg egy kisdiák a kémiát? A kérdésre így válaszolt:

- Az általános iskolában kezdődött. Igaz, nem versenyszinten, de már akkor is foglalkoztatott a kémia. A Petőfi Sándor Általános Iskolában Mészáros László igazgató úr tanított. A kémiát szerintem tanítani is nehéz, mivel a gyerek csak akkor fogja megtanulni, ha megérti. Ha felkeltik az érdeklődését. A pedagógustól nagyon sok függ, hogyan magyaráz. Az iskolákban szerettek foglalkozni velem, kitűnő tanuló voltam és vagyok. Sok minden érdekel, így a magyar nyelv is. Az Implom József országos helyesírási versenyen nyolcadik lettem, szeptemberben pedig az Édes anyanyelvünk versenyen, ahol a 9-től 12. osztályig egy kategóriába vettek bennünket, és egyedül voltam 10.-es az egész mezőnyben, 57 versenyző közül a 23. lettem.

Mint mondja, a művészetek is érdeklik. Azon belül is a zene és a gitár. "Egy éve kezdtem el gitározni, tanárom szerint jól haladok. Május 31-én lesz egy megyei versenyem súlyemelésből és fekvenyomásból. A Szabadidős Sportklub konditermé-ben edzek. Azelőtt hat évig úsztam" - mondja.

Tizedikes, de angolból már túl van az érettségin. Úgy érzi, jól sikerült. Szerinte nem volt olyan nehéz. Informatikából van még hátra egy osztályozóvizsgája, de abból csak jövőre érettségizik. Miként kémiából is. Úgy tervezi, hogy majd előrehoz egy pár érettségi vizsgát, hogy 12-ben már csak az alaptantárgyak maradjanak. És hát jövőre is indul néhány versenyen.

Lovas József