2007. május 18.

Csúszik az építkezés

Már megnevezték a református idősotthon vezetőit

Az impozáns külső ellenére számos kivitelezési hibát rejt még a vakolat

Talán május végére vagy június elejére készül el a református idősotthon, így a beköltözés időpontja egyelőre nem tisztázott- válaszolta lapunk kérdésére Kovách Péter református lelkipásztor. Jelenleg az építészeti rész munkálatai már 95 százalékban készen vannak, azonban nagyon sok a minőségi kifogás.

Az épület bebútorozása folyamatban van, a tetőtérben majdnem hiánytalan, de a technológiai bútorzatot, azaz a konyhai-, mosodai- és orvosi felszereléseket addig nem lehet beszerelni, amíg az épület műszakilag el nem készül. S hogy mi az átadási időpont csúszásának az oka? A kecskeméti székhelyű Polydom Zrt. nem fizet az alvállalkozóinak, ezért sokszor kevesebb az építkezésen dolgozó munkások létszáma. Amíg nem fejeződnek be a munkálatok, addig nem kezdődhet el a műszaki engedélyeztetési eljárás sem, amely körülbelül négy hónapot vesz igénybe. Így nem tisztázott még, hogy pontosan mikor - talán ősszel - költözhetnek be az épületbe az első lakók.

Az azonban már bizonyos, hogy kik fogják irányítani az intézményt. Az igazgató Gurdon Lajos lesz, aki végzettségét tekintve szociálpolitikus és pszichológus, s eddig a szentesi rendőrkapitányságon dolgozott. A gazdasági vezető személye sem kérdéses már, hiszen erre a pozícióra Hódi Józsefet, a Kiss Bálint Református Általános Iskola gazdasági vezetőjét választották ki. Ez azért is hasznos, mert a tervek szerint létrehoznának egy gazdasági hivatalt, amely ellátná és összefogná az általános iskola, az egyházközség és az idősek otthonának gazdasági ügyeit is. A református lelkipásztor azt is elmondta, hogy a tervekhez képest a beköltözőknek belépési díjat nem, viszont körülbelül 100-150 ezer forintos havi ellátási díjat kell majd fizetniük annak függvényében, hogy milyen elhelyezést választanak. A havidíj tekintetében azért nem lehet még pontos adatokat mondani, mert nem lehet előre látni, hogy addig esetleg még milyen, az idősotthonokat érintő döntéseket hoz a kormány. Belépési díj viszont azért nem lesz, mert az állam a szociális intézmények esetében 2008. január 1-jétől megszüntette az emelt szintű kategóriát. A szolgáltatások színvonala azonban emelt szintű marad, így minden lakószobához tartozik egy WC, fürdőszoba, és személyenként legalább 6 m2-es lakóterület, valamint mindenhol lesz nővérhívó, telefon-, kábeltévé- és internet-csatlakozás.

Kovách Péter a templom felújításáról azt nyilatkozta lapunknak, hogy az utóbbi időben a legjelentősebb munka a födém megerősítése volt, amely április közepére fejeződött be. Körülbelül ezer méter hosszú acélspirállal "varrták össze" a boltíveken lévő repedéseket, majd újravakolták a teljes felü-letet. Jelenleg az elkészült munkának a minőségi javítását végzik a szakemberek. Ezt követi majd a meszelés, s a nehézállványzat lebontása, az aljzatbetonozás és a burkolás, melyet a német Jura elnevezésű üledékes kőzetlapokkal oldanak meg.

Cseh-Lakos