2007. március 30.

Tóni bácsi konyhája

Libacomb pékné módra

Hozzávalók 4 személyre: 4 db 45 dkg-os libacomb, 6-8 gerezd fokhagyma, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 kg burgonya, 2-3 szál petrezselyem, néhány salátalevél.

Elkészítése: A megmosott libacombokat bedörzsöljük sóval, bőrös oldalukkal fölfelé sütőedénybe fektetjük, aláöntünk fél liter vizet. Köré rakjuk a meghámozott fokhagyma gerezdeket, letakarjuk és előmelegített sütőben csaknem puhára pároljuk. Miközben a hús puhul, a hagymát és a burgonyát gerezdekre, hasábokra vágjuk. A libacombokat nagyobb edénybe átrakjuk és köré szórjuk a hagymát és a burgonyát. Sütés közben gyakran locsolgatjuk a pecsenyezsírral. Húslapáttal többször megforgatva pirosra sütjük. A libacombokat tálra kiemeljük, körbe rakjuk a sült burgonyával és a hagymával. Meghintjük finomra vágott petrezselyemmel és salátalevelekkel díszítve azonnal tálaljuk.

Egyszerű mézes pogácsa

Elkészítése: 20 dkg lisztet, 20 dkg cukrot, 2 dkg vajat, 20 dkg meglangyosított mézet, késhegynyi szódabikarbónát egy egész tojással öszszegyúrunk, majd alaposan kidolgozzuk. Közben adunk hozzá egy kevés őrölt fahéjat, porrá tört szegfűszeget, egy narancs vagy citrom reszelt héját. Amikor jó fogású tésztát kaptunk, elnyújtjuk kb. 3 mm vastagságúra, közepes nagyságú pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, megkenjük tejfölös tojásfehérjével és mindegyik közepére teszünk egy fél dióbelet vagy mogyorót. Vajjal kikent tepsibe sorakoztatjuk és kb. 20 perc alatt kisütjük.

Jó étvágyat!