2007. március 30.

Rendeleteket módosítanak - Lakbérek, közutak

Ülésezik a testület

A képviselő-testület lapunk megjelenésének időpontjában, pénteken délután tartja idei 3. soros ülését a városházán. A mostani napirendi pontok főként a testület- és a polgármesteri hivatal működésével, valamint az induló pályázatokkal foglalkoznak.

A legfontosabb napirendi pontok egyike az, hogy a mostani ülésen rendeletmódosításra is sor kerül. Az egyik ilyen, hogy a legutóbbi ülésen a testület döntött a lakbérek kérdéséről, s most esedékes a döntés rendeletbe foglalása, hiszen ez által válik teljes egészében joghatályossá a legutóbbi ülésen hozott határozat. A másik dolog pedig az, hogy az úgynevezett közszolgáltatói tevékenység kapcsán a közigazgatási hivatal néhány kifogást fogalmazott meg, melyek elsősorban a szemétszállítással és a folyékony hulladék gyűjtésével kapcsolatosak. Ami a lakosságot elsődlegesen érinti, az a szemétszállítás díjrendszerének az átalakítása. Szentesen ez ma úgy működik, hogy a család nagyságától függően váltanak a lakosok ennek a célnak megfelelő edényzetet. A közigazgatási hivatal álláspontja szerint azonban, - amely megegyezik az Alkotmánybíróság álláspontjával is - nem a személyek számához, hanem a szemét mennyiségéhez kötötten kell majd hulladékgyűjtőt váltani. Így a jövőben átrendeződik a szemétszállítás rendszere. A képviselő-testületnek azt is át kell gondolnia, hogy ez gazdaságilag mit jelent. A folyékony hulladék gyűjtésének ügye pedig lassanként lekerül városunkban a napirendi pontok sorából, mivel a csatornázás előrehaladtával egyre kevesebb területen kell majd szippantani.

A polgármesteri hivatal működésével kapcsolatban is lesz változás, hiszen a köztisztviselői törvény módosítása miatt a jegyzőnek a testület elé kell terjesztenie a hivatal dolgozóira vonatkozó teljesítményértékelés ügyét. A dolgozókkal kapcsolatban már eddig is elvárás volt az, hogy szakterületükön naprakészek legyenek. Most azonban a teljesítményértékelésbe bele kell foglalni a határidőket is.

Ezen kívül az idei évben most lesz esedékes a rendőrkapitány tájékoztatása a város közbiztonságának a helyzetéről. Úgy gondolom, hogy alapvető problémák nincsenek, de mindig találhatóak olyan témák, melyek a lakosságot is foglalkoztatják- vélekedett Szirbik Imre polgármester. Ezek közé tartozik az, hogy Szentesen már hagyományos a kerékpárok gazdát cserélésének, valamint a közterületi rongálásoknak a problémája.

Mindezek mellet szó lesz még a lakbérváltozásokról is, hiszen amikor a testület a lakbéreket kétszeresére emelte, akkor egy olyan határozatot is hozott, amely a befolyó többletlakbér egyharmadát (körülbelül 6-7 millió forintos összeg) lakbér-kompenzációra különíti el. Ebből azok a lakosok részesednek majd, akik a legrászorultabbak a kérdést illetően. Szirbik Imre polgármester összehasonlításként arról is tájékoztatott bennünket, hogy lakbértámogatásra korábban 1,5-2 millió forintot használt fel a város szociális ágazata. Tehát a mostani rendelkezés ezt az összeget mintegy háromszoros mértékben kiterjeszti. Így olyan családok számára is képes lesz a város teljes- vagy részleges megoldást biztosítani, akik eddig nem részesültek ilyen támogatásban. A döntés meghozatalakor az volt a képviselő-testület alapvető célja, hogy azok a közösköltségek, melyek a társasházakban a lakások tulajdonosait terhelik, ezek után a bérlőket is érintsék minimális mértékben.

A közutak felújításáról is tárgyalni fognak a képviselők, mivel az önkormányzat ismét pályázatot ad be mintegy 40 ezer négyzetméternyi útfelület felújítására, melyben előnyt élveznek majd a város átvezető útvonalai.

Cseh-Lakos