2007. március 23.

Étkeztetéstől az idősek klubjáig

Nyolc területen nyújtanak segítséget

A városban két évtizede működik hatékonyan a gondozási központ, melynek a tavaly szeptembertől megbízottként, februártól pedig kinevezett vezetője Puskásné Halál Ágnes (képünkön). Vele beszélgettünk az intézmény munkájáról, terveikről, s eddigi eredményeikről.

- Ön hogyan került a szociális munka közelébe?

- Szegváron születtem, s jelenleg is ebben a községben élek, de már 10 éve Szenteshez köt a munkám. Középiskolai tanulmányaimat a szegedi egészségügyi szakközépiskolában végeztem, ahol ápolónői képesítést szereztem. A pályához való kötődésem kezdetét ezek az évek jelentik. 17 éves voltam, mikor tiszteletdíjas gondozónőként segítettem egy idős néninek. Megszerettük egymást és nagyon erős kötődés alakult ki közöttünk, szinte nagymamámként tekintettem rá. Később jelentkeztem a Szegedi Tudományegyetem szociális munkás szakára, úgy, hogy akkor még kevésbé volt ismert a szociális munkás hivatás. Egyetemista éveimben a Szegedi Idegsebészeti Klinikán is dolgoztam éjszakás ápolónőként, majd 1995-ben férjhez mentem és két gyermekem született.

- Hogyan került a gondozási központba?

- Az intézmény előző igazgatója, Szebellédi Anna többször megkeresett azzal, hogy legyek a szakmai helyettese. Igent mondtam, s 1996-tól itt dolgozom. Neki és munkatársaimnak is köszönettel tartozom, mert az elmúlt években nagyon sokat tanulhattam tapasztalataikból, módszereikből, s azért is, mert fiatal korom ellenére szeretettel befogadtak maguk közé. Szebellédi Anna már 3-4 évvel ezelőtt elkezdte a konkrét felkészítésemet a vezetői pozíció betöltésére, s megkezdte az intézmény átadását. Sokat tanultam az igazgatónőtől, s a mai napig vannak olyan célok és ötletek, melyeket mind a ketten meg szeretnénk valósítani. Az egyik ilyen például, hogy a lassan 20 éves gondozási központról szeretnénk megjelentetni egy olyan történeti kiadványt, mely bemutatja az elmúlt évtizedek helyi szociális gondoskodását.

- Milyen feladatokat lát el az intézmény?

- Nyolc különböző szakfeladatot. Az egyik ezek közül a szociális étkeztetés, melyben jelenleg mintegy 230 fő vesz részt. Az ebédet a központi konyhán készítik el, majd két gépjárművel szállítjuk ki az időseknek, akik normál, cukorbeteg, valamint zsír- és fűszerszegény étrend közül választhatnak.

Egy másik általunk ellátott szakfeladat a három telephelyen működő Idősek klubja. A Dózsa György utcában lévő 35 fő, a Nagyörvény utcai 53 fő, míg a Horváth Mihály utcai 70 fő számára biztosít helyet. Emellett működik egy 10 fő befogadására alkalmas szállásbiztosító klub is, ahol olyan idősek kapnak szállást, akik szociális otthoni elhelyezésre várnak.

-- A gondozási központ dolgozói azonban nemcsak idős embereken segítenek.

- Így van. 1996-ban egy pályázat kapcsán támogatást kaptunk 10 fogyatékkal élő segítésére is. 2004-től pedig HEFOP támogatással, amit Hódi József segítségével hívtunk életre, már 20 emberen tudunk segíteni. Intézményünkben a fogyatékkal élők között enyhe értelmi fogyatékosok, down-kórosok, egyensúlyzavarral küzdők, agydaganat következtében képességeikben redukálódottak is vannak, akik fejlesztésével gyógypedagógusok foglalkoznak. Munkájuk elismeréseként egyik munkatársunkat delegálták a Csongrád megyei Értelmi Fogyatékosok Szervezetének elnökségébe.

- Milyen formában segítenek még?

- Részt veszünk még házi segítségnyújtásban is, ami azt jelenti, hogy körülbelül 30-40 idősnek saját otthonában, szakképzett - és tiszteletdíjas gondozónők nyújtanak segítséget önálló életvitelükben. Itt többek között fürdetésre, gyógyszereik kiíratására - és kiváltására, sétáltatásra, lelkigondozásra és krízis-kezelésre kell gondolni. Ezt a feladatot térségi szinten látja el a központ, hiszen Árpádhalom is hozzánk tartozik szakmailag. Ezen kívül már több, mint négy éve működik jelzőrendszeres házigondozás. Jelenleg 47 készülék van bekapcsolva a rendszerbe, melynek diszpécser-központja a Nagyörvény utcában van, ahol 24 órás ügyeletet látnak el az ott dolgozók.

Ezeken kívül működik közösségi- és nappali pszichiátriai ellátás is, melyben a pszichiátriai és szenvedélybetegek kapnak segítséget. A közösségi pszichiátriai ellátás lényege, hogy a betegek lakókörnyezetükben kapjanak támogatást úgy, hogy szomszédaikat, ismerőseiket vonjuk be a segítő folyamatba annak érdekében, hogy az ellátásra szoruló ismét közösségbe kerüljön. Emellett a hozzátartozókat felkészítjük a betegség tüneteinek kezelésére.

Azt hiszem, hogy fontos dolog, hogy ezeket az embereket segítsük visszaintegrálódni a társadalomba, s fontos az is, hogy megismerjék őket embertársaik. Ennek a törekvésnek az egyik megnyilvánulása volt a tavalyi évben az a rendezvény is, melyet a NOSZA támogató szolgálattal és a helyi mozgáskorlátozott egyesülettel együtt szerveztünk. A Kossuth téren kiállíthatták alkotásaikat a gondozottak, továbbá ügyességi versenyeken vehettek részt, így az érdeklődő járókelők is ízelítőt kaphattak az ő életükből. Idén is szeretnénk megszervezni ezt az eseményt, amelyre meghívtuk azokat a holland adományozókat is, akiktől a tavalyi évben 20 darab elektromos mopedet- és biciklit kapott Szentes és térsége, melynek gondozási központ és a mozgáskorlátozottak egyesülete koordinált. Így a mozgásukban akadályozottak számára ilyen formában is segítséget tudtunk nyújtani.

Cseh-Lakos