2007. március 23.

Emberi méltóság és emberi jogok

A Kurca-parti esték keretében tartott előadást szerdán a Művelődési és Ifjúsági Házban Balog Zoltán országgyűlési képviselő Emberi méltóság és emberi jogok címmel. Az előadó többek között az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság elnöke, az Egyházak Világtanácsának (EVT) többszörös delegáltja, a Károli Gáspár Református Egyetem óraadó tanára, a budapesti Németajkú Egyházközség lelkipásztora.

Az előadás elején az érdeklődők megtekinthettek egy filmet, melyet a Pesty Fekete doboz készített, s ezt követően hallgathatták meg Balog Zoltán előadását az emberi jogokról és az emberi méltóságról, melynek alapját a tavalyi év őszén Budapesten történt események képezték. Az előadó elmondta, hogy mikor hivatalból kezdett el foglalkozni az őszi eseményekkel, akkor többek között arra gondolt, hogy az embereket ma sokkal hétköznapibb dolgok is foglalkoztatják. Mindannyiunkat érintenek az egészségügyi reformmal kapcsolatos gyakorlati kérdések, a vasúttal- és a kisebb településsekkel kapcsolatos intézkedések, az oktatásügy folyamatban lévő átalakítása, melyben kiemelt helyet foglal el az, hogy mi lesz azokkal a diákokkal, akik szeretnének továbbtanulni, de nem tudják ehhez előteremteni az anyagi forrásokat. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Nyugat-Európában felismerhető általános tendenciával ellentétben (a tehetősebb emberek falvakba költözése), Magyarországon a munka lehetőségeinek hiánya miatt a kisebb települések elnéptelenedése, kiürülése figyelhető meg. Véleménye szerint jobban meg fog változni az életünk a következő években, mint ahogyan az az elmúlt 16 évben megtörtént. Ez a változás pedig minden állampolgárt érint, s minden állampolgárnak lehetősége van arra, hogy politikával foglalkozzon. Azonban fontos arra is odafigyelni, - ahogyan az országgyűlési képviselő egy holland teológus szavait idézte: "minden politika, de a politika nem minden". Tehát foglalkozzunk a politikával (a szó eredeti jelentésében a közjó szolgálatával), felelősséggel gondolkodjunk róla, de közben ne engedjük, hogy rátelepedjen egész életünkre.

Balog Zoltán előadása végén elismerte a rendőrség március 15-i munkáját, s pozitív dolognak ítélte meg azt, hogy Brüsszel számára nem mellékes dolog, mi történik az Európai Unió tagországának, Magyarországnak a határain belül.