2007. február 16.

Világbajnoktól tanulhatnak

Balról jobbra: Szenti Levente, Szabó József, Rébeli Sz. Tamás, Benkő Barnabás, László János, Csuka Flórián, Szabó Bence, Máté Bence, Gut Bence, Hegedűs Bence, Tokaji Máté, Oltyán Gábor, Werner György, Zsigó Zoltán, Gundl Dávid, Szremkó Krisztina edző

Szremkó Krisztinának, a magyar női vízilabda válogatott egykori klasszisának, a Hungerit-Top Cop-Security Szentesi VK jelenlegi játékosának pályafutásáról oldalakon keresztül lehetne mesélni. A világ- és európa-bajnoki arany- és ezüstérmének, a Világkupa első helyezésének, olimpiai hatodik helyének, ötszörös magyar bajnoki elsőségének, a BEK-bronzérmének vagy a Cataniaval elért olasz bajnoki harmadik helyezésének mind-mind saját története van. Ezúttal nem Krisztáról, hanem a Szentesi Vízisport Klub azon csapatáról beszélgettünk, amelynek ez a nagyszerű sportember a vezetőedzője.

- Miért dönt úgy egy aktív vízilabdázó, hogy elvállalja egy 12-13 éves fiúkból álló társaság felkészítését?

- 2005 nyarán Kocsis István lett a felnőtt női csapat szakmai munkájának irányítója, ezért az ő helyére keresett edzőt a klub vezetése. Tőlem is megkérdezték, volna-e kedvem ehhez a feladathoz, én pedig igent mondtam. Korábban már volt részem hasonló munkában, hiszen 1994-től 1998-ig Szentesen a lány utánpótláscsapatot edzettem, majd miután Olaszországból, a Cataniatól hazatértem, egy évig voltam a felnőtt csapat játékos-edzője. Azóta nem edzősködtem, de a terveim között szerepelt, hogy egyszer újra a fiatalokkal foglalkozzam. Így ez a megkeresés kapóra jött, belevágtam, jól érzem magam ebben a szerepkörben.

- Mit kell tudni a Szremkó-csapatról?

- Már második éve szerepelünk a vidékbajnokságban, amit tavaly veretlenül nyertünk meg, és az idén három forduló után szintén az első helyen állunk. Hozzám az előkészítő csoportból és az úszók közül kerültek a gyerekek, akik jelenleg huszonnégyen vannak, többségük 1994-es születésű, de vannak köztük egy évvel fiatalabbak is.

- Kik a csapat meghatározó tagjai?

- A csapat centere Csuka Flórián. Hegedűs Bence a legjobb úszó a csapatban, emellett hihetetlenül hajtós és gólerős játékos. Rébeli Tomi remekül lát a pályán, Szabó "Joe" József a fejét is használja játék közben, Gundl Dávid a csapat esze, és nem mellesleg a lábtempója is kiemelkedő, Werner Gyuri - bár egy évvel fiatalabb, mint a többiek - mégis alapembernek számít. A kapusunk, Oltyán Gábor jó ütemérzékéről és pontos indításairól híres. Rajtuk kívül Szabó Ede, Gut Bence - az utóbbi időszakban ő fejlődött a legtöbbet, és a mezőny egyik legjobb védőjátékosává vált -, és László János alkotja a gárda magját. Az edzéseken további nyolc-tíz fiatal vesz részt, ők azonban még kevesebb lehetőséghez jutottak.

- Elfogadták a gyerekek? Az edzőkollégák - zömében férfiak - mennyire lepődtek meg, hogy az ellenfél kispadján egy nő ül?

- A gyerekek számára nem jelentett problémát, hogy én lettem az edzőjük. Sokukat korábbról már ismertem, így gyorsan megszoktuk egymást. Bár női edző rajtam kívül nem dolgozik fiúcsapat mellett, mégis elfogadtak a kollégák, és jó kapcsolatot alakítottunk ki egymással.

H. V.