2007. február 16.

Körben, kéz a kézben

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a táncházak, ahol kört alkotva, vagy párban, de leginkább kéz a kézben táncol kicsi és nagy az élő zene varázsára. Az ifjúsági házba múlt péntek este bekukkantva fergeteges hangulatú moldvai táncházba csöppentünk.

Körben állva ropták a sebtiben betanult táncot a vidámágra vágyók, közben szólt a furulya, koboz, hegedű: a talpalávalót szegedi zenészekkel és pesti énekesnővel a Napraforgó Együttes szolgáltatta. Egymás kezét fogva talán könnyebb a mozdulatok elsajátítása, mert az esti mulatság résztvevői játszi könnyedséggel tanulták a tánclépéseket Molnár Zsolttól. A szentesi tánc-és drámapedagógusnak a poénjai ültek, a résztvevők nem, s a muzsika is egyre bátorítóbban szólt.

Az Új Hajtás 102 Ifjúsági Közösség Közhasznú Egyesület tagjaként a művelődési központtal közösen szervezi a negyedévente sorra kerülő táncházat Zsolt, aki Aranyi Erzsébettel együtt tartja a mulatságokat. A legutóbbiról, a moldvairól azt mondja: farsang idejére tették, igyekeztek még a nagyböjti időszak elé, mert az alatt eleink első mulatsága is csak húsvétvasárnapra esett. Ennek megfelelően a következő táncházat akkor rendezik. Itt most kizárólag moldvai táncokat tanulhattak. Nem lehet földrajzilag meghatározni, hiszen az egyes falvak között is különböztek a táncos szokások. Évekkel ezelőtt kezdték a táncházak szervezését, volt már a repertoárban ír-skót, mezőségi-kalotaszegi, de még zsidó-liturgikus táncokra épülő is. Közösségformálás szempontjából viszont a legideálisabb a moldvai, magyarázza Zsolt, aki nem tapasztalt még olyat, hogy erre a zenére ülve maradnának. Van benne körtánc, lánctánc, páros tánc (kecskés tánc játékmesterrel). A zene először könnyed, lassú, majd fokozatosan gyorsul. Zsolt még a modern hip-hop elemeit is innen "származtatja", miként azt be is mutatta a táncolóknak, akik nemcsak a törzsközönségből állnak, a korosztály vegyes.

A Színkör Művészeti Alapítványnál is tanító Molnár Zsolt a szalagavató ünnepségek k oreográfusaként is szerzett már örömteli perceket a nézőknek, ott az elbeszélésre, a gondolatiságra törekszik.

Darók József