2007. február 16.

Csökkentik a hátrányos helyzetet

Megváltozott munkaképességűek és fogyatékkal élők foglalkoztatását segítő program indult. Uniós regionális operatív program révén a Progress Alapítvány, mint a pályázat fő kedvezményezettje, lebonyolítója, valamint a szentesi önkormányzat, együttműködve a pszichiátriai ápolóotthonnal olyan támogatáshoz jutott, mely lehetővé teszi 18 fő képzését háztartásigép-szerelővé, illetve a szakmunkásvizsgát követően 15 fő egy éven át való foglalkoztatását. - Mindannyian tudjuk, a munkaerőpiacon a mozgáskorlátozottak és a fogyatékkal élők vannak a legnehezebb helyzetben, ez egy olyan kiemelt támogató program, ami kizárólag őket segíti, - tájékoztatott Mészáros Ágnes, aki a szociálpolitikai osztály munkatársaként a program képviselője.

Elmondta még: a programba jelentkezés feltétele volt az is, hogy tartósan munkanélküliek legyenek.

Térségi programként több fórumon is meghirdették a lehetőséget, hogy Szentesen túl a környező településekre is eljusson a híre. Emellett az önkormányzati adatbázisban nyilvántartott mozgáskorlátozottaknak és megváltozott munkaképességűeknek jelentkezési lappal ellátott levelet is küldtek. Hatvanheten jelentkeztek, majd utólag tizenöten a program indításáig. Mészáros Ágnes azt mondja, a kiválasztás nem volt könnyű. Alkalmasnak számított, aki tanulási képességekkel olyan szinten rendelkezik, hogy el tud végezni egy 8 hónapos OKJ-s képzést, illetve azt követően képes egy éven át folyamatosan dolgozni, igaz, nem 8 órában. A Szegedi Cigányoktatási Egyesület munkatársai vizsgálták a szerelési munkához szükséges feltételek meglétét, például a megfigyelési képességet. A második fordulóban az orvosi papírok vizsgálatára és motivációs beszélgetésekre került sor.

Most a felkészítő tanfolyam zajlik. Március 1-jétől indul a tényleges képzés, mely már napi elfoglaltságot jelent, és szakmunkásvizsgával zárul. Ezen időszakra a részt vevők képzési támogatást, havi 40 ezer forintot kapnak. Ezután azoknak a háztartási gépeknek a szétszerelése lesz a dolguk, melyeket az új törvény szerint az üzleteknek vissza kell venniük. Emellett fémcső-szétszerelés lesz még a feladat. Ezt egy zárt gépsoron végzik, amit a pályázati öszszegből vásárolnak. Ebből a 90 millió forintos támogatásból fizetik az oktatókat, és vásárolják azt a kisbuszt, mely a foglalkoztatási helyre, az inkubátorházba szállítja a résztvevőket.

Az ápolóotthonból szakszemélyzet kíséri minden alkalommal az onnan kiválasztott négy embert, a többi résztvevő is túlnyomórészt szentesi.

(darók)