2007. február 16.

Változnak a rendeletek

Fűtési helyett lakásfenntartási támogatás

A polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztályán az év kezdetén a tennivalókat minden alkalommal a nyugdíjminimum változása határozza meg. Ez minden szociális ellátás alapja, így azokat a segélyeket, melyek rendszeres ellátások, minden év elején felül kell vizsgálnunk, - mondja Lencséné Szalontai Mária osztályvezető (képünkön), akit az idén várható és már bekövetkezett változásokról kérdeztünk.

Módosult 2007 januárjától a helyi rendelet, s elsődlegesen a fűtési támogatásra vonatkozik. Lencséné részletesen kifejtette: a szociális törvény ezt a támogatást már évekkel ezelőtt megszüntette, és beépítette a lakásfenntartási támogatásba. Nálunk eddig külön kezelték a két támogatási formát, s most januárban úgy döntött a képviselő-testület, hogy városunkban is egybeépül a két rendszer. Így tehát jelen pillanatban nem lehet már fűtési támogatást igényelni, helyette lakásfenntartásit. - Természetesen, akiknek még a tavalyi évben, novembertől állapítottuk meg, április 30-ig meg fogják kapni ezt a segítséget, - mondja az osztályvezető. Az aktákat átnézve, s a napi kapcsolattartásból is az látszik, hogy a rászorulók nem kerülnek roszszabb helyzetbe, hiszen eddig a fűtéstámogatást 6 hónapig kaphatták, a lakásfenntartásit viszont 12 hónapra kapják.

Azonban ennek megfelelően április 30-a után már teljesen más igazolásokat kell csatolni az igényléshez: minden, a lakással kapcsolatos kiadást, figyelmeztet Lencséné. A helyi rendelet szerint csak annak állapítható meg ez a támogatás, akinek a lakással kapcsolatos költségei meghaladják a család összjövedelmének 30 százalékát. Ez a régi rendszerben is így működött, ehhez térünk most vissza. Havonta minimum 2500 forint jár, de aki a normatív támogatásra jogosult, annál a 6-8 ezer Ft-ot is elérheti.

Az ápolási díj esetében január 1-jétől a törvényi minimumot kell alkalmazni. Az önkormányzatnak volt olyan lehetősége, hogy saját rendeletében magasabb összegű díjat állapíthatott meg azoknak, akik otthon ápolták beteg hozzátartozóikat. A törvényi minimum valamivel kisebb összeget jelent a továbbiakban, mint 2006-ban, de az osztályvezető itt megjegyezte: - Idén érdekes a helyzet, február 15-től ismételten emelkedik a nyugdíjminimum, s ez talán kicsit kompenzálja, hiszen meg kell emelnünk annak összegével azonos szintre az ápolási díjat.

(folytatjuk)