2007. január 5.

Óvodák, iskolák, kiállítótermek

Polgármesteri évértékelő

Jó esztendőt zárt 2006-ban a város - jegyezte meg Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő a Rádió Szentesnek adott interjújában. Mint mondta: ha végigfutunk a megvalósult terveken, amelyeket maga elé tűzött az önkormányzat, akkor büszkék lehetünk rá valamennyien. Polgármesterként örül annak, hogy a két választást is magába foglaló esztendőben a település békéjét sikerült megőrizni.

A választásokat követően országgyűlési képviselő lett, a megyei közgyűlésben is szerepet vállalt, mellette kistérségi elnök. A megtöbbszöröződött feladat, mint mondta, egyelőre időzavarral jár. "Nemcsak a magam, a kollégáim küzdelmét is látom ebben, hiszen több felada-tot, többletkoordinációt is igényel a dolog" - mondta.

A költségvetést érintve a város első embere a következőképpen értékelt:

- Ha visszatekintek az elmúlt tíz esztendőre, a legnehezebb évet hagytuk magunk mögött. A 2006-os esztendőt várhatóan valahol a negatív nulla tájékán zárjuk, egy százmilliós nagyságrendű hiánnyal. Ezt még valahogyan kezelni tudjuk, nem forgatja fel a város gazdaságát. A forráshiány azonban olyan dolgokat is jelez, miszerint jelentős átrendezések nélkül ez a folyamat tovább nem vihető. Tehát a város szerkezetében, költségvetésében is reformokat kell bevezetni, ami kétirányú lehet, egyrészt a bevételek lehetséges növelését, a másik oldalon pedig a kiadások lefaragását jelenti. De hát tudjuk, hogy a bevételek igazából a lakosságtól származnak, illetve vállalkozóktól, és az ő lehetőségük is véges. A döntéseket az elmúlt hónapokban meghoztuk, annak a tudatában, hogy aktív beavatkozás nélkül a költségvetés egyensúlyát 2007-ben már nem tudjuk tartani.

A Gróf Széchenyi iskolát is érinti az átszervezés

Az átszervezések nagy része az önkormányzat intézményrendszerét érinti. Így óvodákat, iskolákat elsősorban. Szirbik Imre ezzel kapcsolatban elmondta: a tanévet mindenki ott fejezi be, abban az intézményben, ahol elkezdte. A tanév végével megszűnik a kajáni és a Szarvasi úti óvoda, a ruhagyári a Rákóczi utcai óvodába költözik át, a dolgozókkal együtt. Ezzel az óvodai munkáltatói körzetek száma négyről kettőre csökken, ami elsősorban vezetői munkaköröket érint.

- Megszűnik az általános iskolai diákotthon az Ady Endre utcában, a diákok a Terney Béla Középiskolai Kollégiumba költöznek át - folytatta a polgármester. - A Gróf Széchenyi István Általános Iskolában az a döntés született, hogy az alsó tagozat marad, a felső bekerül valamelyik városközponti oktatási intézménybe. Ám meglehet, hogy a szülők nem igénylik majd az alsó tagozat Berekháton történő maradását. A kérdésben az ő döntésükön múlik minden. További átszervezések elsősorban a közművelődés területén várhatóak, a szétszórt intézménystruktúra egy hatékonyabb intézményi struktúrába történő alakításával. Kimunkálása még folyamatban van. Ugyancsak vizsgálat tárgyát képezi a gyermekélelmezési intézmény valamilyen formába történő átszervezése.

- Hónapok óta zajlanak a tárgyalások a Csongrád Megyei Önkormányzattal a Fridrich fényirdával és a Péter-Pál Polgárházzal, annak kiállító-helyiségeivel kapcsolatban. Hol tartanak a megbeszélések?

- A megyei közgyűlés még a tavasszal próbálta átadni azokat a városnak. Az előző vezetéssel azzal álltunk fel az asztaltól, hogy a város nyitott a dologra, de csak egy egységes megyei gondolkodás mentén. Az új vezetés ebben az ügyben még nem keresett meg bennünket, de látva a költségvetés helyzetét, ez előbb-utóbb be fog következni. Szeretnénk azt, hogy a közművelődés érdekei ne sérüljenek, a kiállítóhelyek száma ne csökkenjen, ugyanakkor a város jelenlegi költségvetési helyzetében arra nem tud vállalkozni, hogy megyei feladatokat városi finanszírozásba átvegyen. Itt kompromisszumokra van szükség.

- És a Konferencia Központ? Hogyan látja a működőképességét?

- Bízom abban, hogy működőképes lesz. Egy új színfoltot hozott a városba, akár a közművelődés, akár a konferencia-turizmus területén. A lehetőségeket kiaknázva - ehhez a szálláskapacitás bővítésére van szüksége a városnak - megfelelhet az elvárásoknak.

- A szálláskapacitás bővítése a Petőfi Szállót jelenti.

- A város kiírta a közbeszerzési eljárását, kihirdettetett az eredmény, a KÉSZ Kft által vezetett konzorcium nyert, amelyben egy nemzetközi szállodalánc, mint üzemeltető is részt vesz. Bízom abban, hogy a versenytárgyalások eredményesen lezárulnak. Egy emelt szintű háromcsillagos szálloda kialakításáról van szó. A pályázó tudomásul vette, hogy az épületet eredeti műemléki állapotában köteles helyreállítani. A szerződések aláírása a tavasz folyamán megtörténik, onnan már gazdasági érdek is vezeti a céget, hogy a terv minél előbb megvalósulhasson. Innentől az ő pénze áll benne.

(folytatjuk)