<<< Vissza

A szentesi sport krónikája

2006. december 8.

Hiánypótló és régóta várt könyv jelent meg a napokban Szentesen. Mint ahogyan Szirbik Imre polgármester írja a kiadvány előszavában: a könyv egyszerre krónikája, tükre és előhírnöke a város rendkívül gazdag sportéletének és sokoldalú, valódi teljesítményeken alapuló sportsikereinek. A N agy szentesi sportkönyv olvasója tájékozódhat arról, hogy milyen szerteágazó, erős és mennyire nemes hagyománya van Szentes sportjának.

Nem véletlen dolog az sem - írja a polgármester -, hogy Szentes kiérdemelte a "Nemzet Sportvárosa" címet. Jó hírünket a sportsikereink, a legkülönbözőbb sportágakban elért utánpótlási eredményeink is elviszik a nagyvilág valamennyi tájára. A tömegsport mérete és a versenysport színvonala a döntő a város megítélésében.
Nagy erénye a könyvnek, hogy önzetlen összefogásból született, és nagyszerű képet, eligazítást ad valamennyiőnknek Szentes sporttörténelméről. Erről beszélt köszöntő szavaiban Szűcs Lajos alpolgármester a Megyeháza nagytermének szép számú közönsége előtt.

A kiadvány történetérol a vállalkozás motorja, a szerkesztőbizottság elnöke, Makra Zoltán beszélt. Elmondta: a könyv születésének gondolata barátja, Abonyi János egykoron neves labdarúgótól származik. "Megmondom őszintén, akkor nem tudtuk, hogy mire vállalkozunk. Ma már igen, hiszen egy év munkája van mögötte. Aki ebben a munkában profi volt, a szerkesztő, Bodrits István, a többi mind amatőr segítő. De szívvel, lélekkel álltak a feladathoz" - jelentette ki az elnök.

A kötet szerkesztői az elmúlt 60-70 év szentesi sportéletét mutatják be 416 oldalon. Huszonöt sportág, 301 sportpályakép, 757 fotó - ez áll a nagyon szép, ízlésesen, profi módon szerkesztett kiadványban. Amelyből kiderül: egyéniben és csapatban egyaránt bizonyítottak a szentesiek az elmúlt évtizedekben.

A könyvbemutatón megjelent sportbarátok előtt Riskó Géza, a Duna Televízió főszerkesztője, egykori úszóbajnok és vízilabdázó, szentesi sportolókra emlékezett: dr. Haraszti Ervinre, dr. Rébeli Sz. Józsefre, dr. Tóth Gyulára, a vízilabdasport nagy egyéniségeire, a szentesi születéső dr. Papp László olimpiai ezüstérmes birkózóra, akik egy kis csodát mőveltek a sportban. Elmondta: a város légkörében érzékelhető az itt élők kitartása, a vasakarat és a szorgalom. Mindez előfeltétele a sportban a sikernek, de meglátása szerint szebb eredmények is várnak az utánpótlásra, ha több lehetőséget, szabad játékteret kap. Hiszen sok tehetséges fiatal sportol a városban.

Természetesen lehetne folytatni sort. De megteszi azt helyettünk a könyv. A rendezvényen Szénászki Jánosné Virágos Ilona úszó emlékezett. Fiatal éveiben országos versenyeken ért el szép eredményeket. 1995-ben szenior Európa-bajnokságon Olaszországban 200 méter pillangón bronzérmet szerzett. Emlékeit felidézve úgy fogalmaz: ezen a versenyen kiúszta magát, teljesítőképessége határáig jutott. Az éremszerzés után néhány hónappal autóbalesetet szenvedett: 34 helyen érte súlyos, életveszélyes sérülés. Az orvosi segítség folytán életben maradt és óriási lelki küzdelem árán felépült. Kilenc évvel később ugyanabban az olasz városban, Riccionéban rendezték a világbajnokságot - Ilona versenyezni akart. A felkészülés alatt ez a cél lebegett a szeme elott, s 2004-ben a 12. helyen végzett. Mit jelentett neki a sport? Azt mondta: az életet.

A szerkesztő Bodrits István írja: Őszintén remélem, a kötet erősíti a sport szeretetét, emeli a sportkultúra színvonalát, és elmélyíti Ernest Hemingway gondolatát: "A sport megtanít tisztességes eszközökkel győzni, és emelt fővel veszíteni."

Az eseményen Szatmári Szilvia táncosai tartottak bemutatót, majd egykori neves sportolók által felajánlott emléktárgyakból rendeztek árverést. Eke Andrea vízilabdázó, Czakó István vívó, Kovács Pál labdarúgó, Pádár László játékvezető, Kiss Ottó sportvezető neve szerepelt a listán.

A szerkesztobizottság elnökeként Makra Zoltán úgy véli, sikerült egy átfogó, igényes mővet alkotni. A jelen és a jövő sportja nem fért el a kötetben, azt a következő generációra hagyja a Városszépítő Egyesület, amely a könyvtárral és az önkormányzattal közösen adta ki a könyvet.

(lovas)


<<< Vissza