<<< Vissza

Népélet a ma emberének
Új kiállítások a múzeumban

2006. november 10.

 
Ez a XIX. századi csónak fontos szerepet kap az állandó kiállításokban.

Az ország számos kiállítóterméből gyűjtött Koszta-tárlat e hét végéig, november 12-ig látogatható a Koszta József Múzeumban. Azonban már készülnek az új állandó kiállítások.

A népszerűnek bizonyult időszaki tárlaton bemutatott festmények jövő héten viszszakerülnek a kölcsönző galériákba. A szentesi múzeum ideiglenesen bezárja kapuit. A két már meglévő állandó kiállítás azonban ez alatt az előreláthatólag három hetes időszak alatt is fogad csoportokat, ha legalább három nappal korábban bejelentkeznek. Decemberben viszont nagyon szép és érdekes kiállításokra van kilátás, ez ügyben már hónapok óta folyik a munka a megyeháza emeletén: festők, asztalosok, dekoratőrök is mindennapos látogatói a múzeumnak. A távozó Koszta-művek helyére érkezik a rozsnyói Metercia című tárlat Szlovákiából, a bányászok védőszentje, Szent Anna oltárképével.

Valószínűleg jövő hónap elejétől látható, az időpont a néprajzi kiállítások befejezésétől függ. Ez utóbbiak kurátora Mód László néprajzkutató-muzeológus, vagyis az egész az ő koncepciója. A helytörténetihez hasonlóan Alfa-programból valósulnak meg ezek a kiállítások is. Erről Mód László azt mondja, a programot a kulturális minisztérium indította útjára, s elavult állandó kiállítások megújítását célozza, így kaphat helyet a modern kiállításokban például számítógép és monitor. A céhek, iparosok, segédek elnevezésű teremben a népi gyűjtemény keresztmetszete lesz látható. Nem vitrinben, hanem műhely-enteriőrökben, azaz megelevenedik egy képzeletbeli utca bognárral, kádárral, szíjgyártóval. A cél itt az, hogy teljes képet adjanak. Nem lehetett viszont teljességre törekedni a Legelők, szántók, vadvizek című tárlatnál. A mai ember már messze került a régi paraszti életformától, ezért alaposabb bemutatást igényel. Hat-hét perces kisfilmek peregnek folyamatosan a kiállított eszközök mellett, a háttérinfor-mációt biztosítják. Enteriőröket ebben a teremben is kialakítanak. A kiállítás része az a fából vájt csónak is, amit a múzeum ligeti épületéből szállították a megyeházára. Talán néhányan látták is a furcsa égi jelenséget, a levegőben úszó csónakot, amint daru emelte be az Erzsébet tér felől az egyik ablakon. Rekonstruálják egykori használatát, beépül egy halásztanya-díszletbe, ahol a halász éppen varsázni indul. Eke, melegágy, pálinkafőző és borkamra is a saját környezetében látható. A bolgár kertészet múzeumi bemutatása is most valósul meg először. A folyosón Alsópárttól Felsőpártig címmel képzeletbeli utazást tehetünk egy szentesi házba, vitrinek, kisebb tárgyak segítségével, amelyekben a vallási sokszínűség is megmutatkozik.

A kiállítások a Koszta-múzeum néprajzi gyűjteményére alapoznak, a XIX. század végétől, a XX. század közepéig bemutatva a város múltját.

D. J.


<<< Vissza