<<< Vissza

Szakiskolai osztály a Pollákban
Nyílt napra várják az érdeklődőket

2006. november 10.

 
A Pollák Antal Műszaki Szakközépiskolában november 15-én délután 3 órától nyílt napot tartanak. Azzal a nem titkolt szándékkal, hogy szeretnének segítséget nyújtani a pályaválasztás nehéz útvesztőjében. Az oktatási intézményben 1963 óta képeznek - kezdetben villamosipari, majd az utóbbi időben

informatikai, elektronikai szakembereket. Jelenleg a 9-12. évfolyamokon szakcsoportos alapozó képzést folytatnak az elektrotechnika-elektronika és az informatika szakcsoportokban.

Nagy Gyuláné (képünkön) igazgató lapunknak elmondta, a szakképzésben változások lesznek, melynek eredményeképpen a 2007/2008-as tanévben szakiskolai osztályt indítanak. A 10. évfolyamot végzett tanulók az alábbi szakiskolai képzésben vehetnek részt: elektronikai műszerész, távközlési és informatikai hálózatszerelő, illetve számítógép-szerelő, -karbantartó.

Ez nem azt jelenti, hogy a szakközépiskolai, illetve a felsőfokú akkreditált szakképzés bevezetése után viszszafelé haladnánk - jegyezte meg az igazgatónő. - A gyengébb tanulóinkról is szeretnénk gondoskodni, mert egy iskolában ma már az is cél, hogy minél kevesebb legyen a lemorzsolódás. Azt reméljük ettől, hogy a tanulók nem mennek át másik iskolába, hanem itt maradnak nálunk. Esetünkben három, illetve négyéves képzésről beszélhetünk, teljesen még nem tisztázott a dolog. Egy biztos, mi szeretnénk az informatikát és
az elektronikát megtartani. Ezen a szakmacsoporton belül megmaradni. A cél országosan a profiltisztítás. Nálunk inkább az ésszerű bővítés lehetséges. Mi a többi szakközépiskolával nem ütközünk. Hosszútávon természetesen mi is szeretnénk profilt bővíteni, de a mai világban már az élet, a munkaerő-piaci elvárások döntenek.

Az iskolában a következő tárgyakból folyik emelt szintű érettségire való felkészítés: matematika, fizika, informatika, idegen nyelv és szakmacsoportos alapozó tantárgy. A speciális, differenciált szakismereteket, amelyekre az érettségi vizsga urán lehet jelentkezni, az alábbi szakmák nyújtják: elektronikai technikus, informatikai hálózatépítő és üzemeltető, általános rendszergazda, műszaki informatikai mérnökasszisztens (felsőfokú akkreditált szakképzés, iskolarendszerű, nappali tagozat).

Ahhoz, hogy a tanulók valóban megállják helyüket az életben, szakkörökkel, fakultatív órákkal egészítik ki a kötelező képzést. Korszerűen felszerelt számítástechnikai és elektronikai műhelyek, multimédiás nyelvi laboratórium várja a leendő diákokat. Ide kívánkozik az alábbi bejelentés is, melyet az igazgatónőtől hallottunk:

- Nemrégen egy decentralizált szakképzési pályázattal 7,5 millió forint értékben nyertünk, amellyel egy új informatikai termet tudtunk kialakítani. Új, korszerű mul-timédiás gépeket és magas szintű elektronikai műszereket tudtunk beszerezni. Reméljük, ki tudjuk majd használni, a tanulói létszám jelenleg négyszáz fölött van, tartjuk a szintet, de azt is tudjuk, ezért nagyon meg kell dolgoznunk.

(lovas)


<<< Vissza