<<< Vissza

Adó-infó
Törőcsik Norbert rovata

2006. október 6.

 
Cégtelefonok

Az szja törvény szerint szeptember 1-jétől természetbeni juttatásként adóköteles a cégtelefonok, munkahelyi telefonok magáncélú használata során magánszemély által megszerzett bevétel. Az adó mértéke 54 százalék. A juttatás, szolgáltatás miatt a kifizetőt terhelő kiadásból azt a részt kell adóköteles bevételként figyelembe venni, amelyet a magáncélú használat értékéből nem téríttet meg. A magáncélú használat értéke a kifizetőt az említett telefon-szolgáltatások miatt terhelő kiadásból a forgalomarányos kiadásoknak a tételes elkülönítésével, és a nem forgalomarányos kiadásoknak a forgalomarányos kiadások magáncélú hányada értékével határozható meg vagy választható, hogy a számlaértékből 20 százalék számít adóköteles bevételnek. A cégtelefon magáncélú használata miatt adófizetésre kötelezett minden telefonszolgáltatást előfizető vagy közvetített szolgáltatásként vásárló kifizető, ha a számlával érintett hívószámokról olyan magánbeszélgetések (is) kezdeményezhetők, amelyek költsége a kifizetőt terheli. A kötelezettség minden intézményre, cégre kiterjed. Az egyéni vállalkozó kifizetői minőségében kötelezett a cégtelefon magáncélú használata miatti adó fizetésére, azaz akkor, ha a tevékenységében közreműködő magánszemély számára telefonhasználatot biztosít. Az egyéni vállalkozót ilyen adókötelezettség nem terheli, mivel önmagával szemben nem kifizető, és esetében a törvény a telefonszolgáltatás magáncélú használatát vagy annak lehetőségét nem határozza meg adóztatható körülményként. Nem kell figyelembe venni azokat a tételeket, amelyeket mint közvetített szolgáltatást továbbszámláz más kifizetőnek.

A magáncélú használat miatti számlaérték meghatározásának egyik választható módja

- ki kell gyűjteni a forgalomarányos tételeket,
- ki kell gyűjteni a magáncélú hívások miatt számlázott forgalomarányos tételeket,
- a magáncélú hívások díjának az összes figyelembe vett forgalomarányos díjjal történő elosztásával meg kell határozni a forgalomarányos kiadások magáncélú hányadát,
- a forgalomarányos kiadások magáncélú hányada és a figyelembe vett nem forgalomarányos tételek szorzataként meg kell határozni a nem forgalomarányos kiadások magáncélú használatra jutó értékét.

Bizonyítási kényszer

Bizonyításra megfelelő minden olyan módszer, amely a kifizető terhére számlázott díjjal egybevetve ellenőrzés esetén csak akkor kérdőjelezhető meg, ha az adóhatóság bizonyítja a módszer alkalmatlanságát vagy tartalmának valótlanságát.

Amennyiben a magánbeszélgetések tételes elkülönítése nehézséget jelent (pl. több telefon, több magánszemély használó esetén, telefonkártya esetében), egyszerűbb megoldás, ha a kifizető, az áfával együtt számított számlaértékből 20 százalékot tekint adóköteles bevételnek.

Folytatom...


Törőcsik Norbert mérlegképes könyvelő

06-(30)-680-48-17 telefonon vagy az info@otthonok.hu e-mail címen. Internetes csoportmunka kezelő rendszerek.


<<< Vissza