<<< Vissza

"Bolyongó"-blues

2006. október 6.

 
Az írás címében jelzett bolyongó annyit tesz "amerikaiul", hogy rambling. A rövid nyelvlecke apropója az, hogy a Rambling Blues Trió október 7-én, szombaton este koncertet ad a Buffalo Sörözőben.

Az idén tízéves szegedi csapat nem ismeretlen a szentesi közönség előtt, de talán nem tudja minden érdeklődő, hogy a gitáros Király Vajk, a szájharmo-nikás Hrabovszky Tamás, valamint az ütőhangszeres Szabó Csaba így, együtt miféle különleges zenei ér-téket képvisel. Hazai viszonylatban nem ismerek másik triót, amely ilyen felállásban játszaná a bluest, méghozzá akusztikus (tehát nem elektronikusan kierősí-tett) hangszereken. Az igazi érdekesség azonban a zenei világuk, a múlt század 20-as és 30-as éveiből való dalokkal. A blues gyökereihez visszanyúló, ma már ritkán hallható muzsika a country bluest épp úgy magában foglalja, mint a ragtime bluest, vagy az annál valamivel ismertebb delta bluest. Mindez persze, a trió tagjainak egyéniségén átszűrve hallható. A fiúk vérbeli előadók, aminek következtében a koncertjeiken - és ezt tessenek szó szerint érteni - valóságos örömzenét produkálnak. Jogosan tehetik, hiszen a blues (a közhiedelemmel ellentétben) elsősorban nem a szomorúság zenéje. A Rambling Blues Triónál pedig különösen nem az!

Van egy speciális ritmus-hangszerük is, amit Szabó Csaba használ néhány számban. Egy mosódeszka. Komolyan mondom! Király Vajk vásárolta évekkel ezelőtt, egy német bolhapiacon. Ahogyan a cigány népzenében a vizeskanna, úgy az afroamerikai bluesban a mosódeszka lényegült át ritmushangszerré. Ott úgy látszik, az volt kéznél akkor, amikor a blues született.

A Rambling Blues Trió egyetlen lemeze viszonylag régen, 2000-ben jelent meg. A címe "Tissassippi", ami a blues amerikai "szülőfolyója", valamint a mi Tiszánk "összefolyására" utal. Mindez meg is történik a zenében, hiszen a "Tissassippi Slide" címet viselő számuk az "Által mennék én a Tiszán" kezdetű magyar népdal igen eredeti blues-átdolgozása. (A felvétel annyira jól sikerült, hogy ha lenne rádióműsorom, ezt a számot választanám hozzá szignálnak.)

A Rambling Blues Trió élő fellépésének van egy további, hatalmas előnye. Az, hogy a srácok - a lemezükkel ellentétben - nem "járnak le" hatvan perc után!

Olasz Sándor


<<< Vissza