<<< Vissza

Magyarok! Ne vétkezzetek!

2006. október 6.

 
A belpolitikai hírek egymást kergető forgatagában majdnem elfelejtettem, hogy nem szabad szó nélkül hagynom vértanúink emlékezetét. Gellért püspök, Sára nővér után hadd jussanak szóhoz 1849 vértanúi is, élükön az aradiakkal! Meg aztán de nagy szégyen lenne, ha 1956 vértanúi üzenetének meghallására nem maradna magyar fül!

Mikor a kedves Olvasók e kis írásomat olvassák, éppen október 6-a van, és 1918 októberéből Juhász Gyula szólít tiszteletadásra bennünket mondván: "E nagy napon, hol emlék s béke leng, A bús bitókra hittel nézzetek!" Mikor e költői sorokat idemásolom, kikéredzkedik belőlem a kérdés: van-e egyáltalán valami, amire hittel tud nézni sok-sok magyar?

A legutóbbi századok nagy eszméi képesek-e a mai embert elgondolkodtatni? A pénz, a hatalom, a gyors siker bálványistenségei nem szürkítették-e el egészen szellemünk egén a nagy hármas csillagot: a Szabadság, az Egyenlőség és a Testvériség csillagait?

És Krisztusnak magát még mindig hűnek tartó magyar követője tud-e annyi erőt meríteni a vértanuk tanúságtételéből, hogy azt mondja ki magában: nincs értelme az életemnek, ha nem tudok vagy nem merek tanúságot tenni az igazságosságról és a szeretetről?

Tudunk-e hinni, avagy csak alkalmazkodni tudunk azokhoz, akiktől legjobban félünk avagy legtöbbet várunk?

De jó lenne, ha ezekben az októberi napokban sokan elmondanák: nem prédának születtem e világra, nem játékszernek, hanem embernek, ki tudja miért él, és azt is tudja miért érdemes meghalni is ha kell.

Mert egyszer úgyis halni kell!

Akik vérükkel írták bele magukat az emberiség emlékezetébe, szeretnének ma is fényleni és eligazítást adni. Jaj, csak legyen hozzájuk szemünk! Mert ha a tanúságtévők csillagfényére nincs szemünk, akkor teljességgel vakká vakít minket a politikai s egyéb reklámok őrjítő sokasága.

Nemrég láttam az Aradi Tizenhármak remekbe formált arcát egy emlékművön. Hát ezek a szebbnél-szebb férfiarcok némán kiáltották belém: mi nemcsak bitófát látunk! Mi mást is látunk! Mi olyasmit is látunk, amiért még a bitófától sem félünk.

2006 októberében a világ szeme nagyon ránk néz. Mit fog látni? Méltó örökösöket-e avagy "tékozló fiúkat", kik nem tudnak mit kezdeni dicső elődeik hagyatékával?

Ezek 2006 októberének kérdései. Milyen lesz osztályzatunk? Nem volna jó egy történelmi érettségi vizsgán elbuknunk! Kár lenne értünk! Vértanúink vérét ne érje már szégyen! Magyarok! Mindenféle szentségtörés nagy bűn! Halálos bűn!

Vági László


<<< Vissza