<<< Vissza

Életmű-díjasok
Szabó László és dr. Makay Andor

2006. március 10.

 
Szabó László és dr. Makay Andor. (Fotó: Vidovics)

Az év sportolóit és edzőit köszöntő ünnepség keretében osztották ki az idei Életmű-díjakat. Ezúttal két kiváló sportember, Szabó László és dr. Makay Andor vehette át az elismerést több évtizedes sporttevékenységéért.

Szabó László labdarúgó pályafutása 1950-ben kezdődött, ekkor a Szentesi Kinizsi kölyökcsapatának toborzójára jelentkezett, ahol természetesen azonnal leigazolták. Hét éven keresztül volt a klub labdarúgója, majd a fővárosba került, a Vág utcai kollégiumba. Innen ered az Újpesthez való kötődése, hiszen odajárt focizni. 1955-ig volt a fővárosban, majd onnan hazatérve ismét a Kinizsibe igazolt. Az akkori csapat NB III-as ifjúsági bajnokságot nyert. 58-ban került a szentesi Vasutashoz, majd 1960-ban a Szentesi Helyiipar SK labdarúgója lett. Ezzel a társasággal a járási bajnokságtól az NB III-ig jutottak. Mint, ahogy azt Szabó László lapunknak elmondta, 1968-ban egy súlyos térdsérülés miatt kellett abbahagynia az aktív játékot. Később elvégezte az edzői alap-, illetve a TF középfokú edzőképzőjét. Edzőként a Szentesi Vízmű serdülőcsapatánál debütált, majd 1984 és 1996 között a Szentesi FC utánpótlás szakág vezetőjeként dolgozott. Mindemellett társedzője volt a Csongrád megyei ifi válogatottnak is. Tanítványai közül magyar ifjúsági válogatott lett Zámbori Mihály, Janiga László, Fekete Sándor, Nagy Gy. István. Szabó László 1974-ben megkapta a Testnevelés és Sport Érdemes Dolgozója címet, 1994-ben Sankt Augustinban a legjobb edzői emlékplakettet, három évvel később pedig a Szentes Városi Emlékplakettet.

Dr. Makay Andor 1967 márciusa óta tagja a Szentesi Spartacus Sportkörnek. 1978 óta szakosztályvezetőként dolgozik az egyesületben. Igazi mindenes, aki irányítja az edzői, nevelői, sportszervezési munkát, de a szertárosi teendők is hozzátartoznak. Az NB II-es csapatnak jelenleg is tagja, de edzőként is tevékenykedik. Rendszeresen szervezi a diák városi, megyei versenyeket, valamint a Gallasz Béla emlékversenyt. Dr. Makay Andor úgy érzi, a szentesi sakkozók, a sportkör elismerése ez a díj. Ahhoz a munkához, amit ő végez ebben a sportágban, véleménye szerint megszállottság kell, a sportág feltétel nélküli szeretete. Nagy fájdalma, hogy az általános iskolai korosztályt később a középiskolákba kerülve nincs olyan személy, aki felkarolná, aki szárnyai alá venné. Arra a kérdésre, miszerint melyik volt élete legemlékezetesebb partija, dr. Makay két mérkőzést is megemlít. A ma már legendás Bacsúr Imre elleni győzelem örök emlék marad, de a 2001-es győzelem a nemzetközi szenior viadalon szintúgy.

H. V.


<<< Vissza