<<< Vissza

Tóni bácsi konyhája

2006. március 10.

 
Fokhagymaleves habos pirítóssal

Hozzávalók:
2 fej fokhagyma, 2 ek. liszt, 2 ek. olaj, 1 kk. pirospaprika, 1 l húsleves (kockából), 2 dl tejszín, 2 zsemle, 2 tojásfehérje, só, bors, petrezselyemzöld.

Elkészítés:
A fokhagymákat fokhagyma nyomón áttörjük. (Fél kiskanállal félreteszünk a pirítóshoz.) Folyamatosan kevergetve zsemleszínűre pirítjuk a lisztet az olajban. A tűzről levesszük és hozzáadjuk a pirospaprikát és a fokhagymát. Apránként hozzáöntjük a levest, csomómentesre keverjük, 5-8 percig forraljuk. Habverővel beledolgozzuk a tejszínt, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk és további 5 percig főzzük. A zsemléket felkarikázzuk és zsiradék nélkül megpirítjuk. A tojásfehérjéket 2 csipet sóval kemény habbá verjük, a félretett fokhagymapéppel és borssal ízesítjük, a zsemleszeletekre halmozzuk és csak annyi időre tesszük be a grillsütőbe, amíg egy kis színt nem kapnak. A levest tálkába szedjük, tetejére helyezzük a habos pirítóst és megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.

Kapros jércecombok


Hozzávalók: 6 jércecomb, 20 dkg tejszínes krémsajt, 2 dl tejszín, fél csokor kapor, őrölt bors, só, 6 gerezd fokhagyma, 3 tojás, 5 dkg vaj.

Elkészítés: Az előkészített combokat sóval, borssal fűszerezzük. A krémsajtot, a tojást, a tejszínt, a vajat, a zúzott fokhagymát és az apróra vágott kaprot összekeverjük. Beleforgatjuk a combokat és az egészet a tejszínes szósszal együtt kivajazott tepsibe teszszük. Előmelegített sütőben, 150 C-fokon készre sütjük. Tetszés szerint párolt rizzsel vagy burgonyapürével tálaljuk.

Jó étvágyat!


<<< Vissza