<<< Vissza

Adó-info
Törőcsik Norbert rovata

2006. március 10.

 
Számítógép-juttatás ingyenesen

Legalább két évig használt számítógépet térítésmentesen, vagy kedvezményes áron értékesíthet a vállalkozó/vállalkozás bármely magánszemélynek. A számítógép fogalmába az alapgéphez szükséges tartozékok (például a monitor, az egér, a billentyűzet, a nyomtató, bizonyos szoftver termékek is beletartoznak.) A juttatásban részesülő magánszemélyt semmilyen adó- és járulékfizetési kötelezettség nem terheli. A juttatónál áfa és társasági adó fizetési kötelezettség keletkezhet. A "legalább két évig használt" feltételt dokumentálni kell, de nem feltétel hogy azt a juttató használja már két éve. Nem kizárt az, ilyen célra vásárolt két évesnél idősebb számítógép.

Értesítő levél

A tízezer legnagyobb adóteljesítménnyel rendelkező, valamint a kiemelt adózóknak, a havi és negyedéves bevallásra kötelezetteknek először május 12-én kell elektronikus úton eleget tenniük adóbevallási és adatszolgáltatási kötelezettségüknek. A regisztráció végső határideje 2006. április 30-a. A többi kifizetőnek, munkáltatónak csak 2007. január 1-jétől lesz kötelező bekapcsolódni a rendszerbe, de lehetőség van arra, hogy már az előtt áttérjenek az elektronikus havi adóbevallásra és adatszolgáltatásra. 1,2 millió vállalkozó fogja regisztrálja magát. Az Apeh értesítő levelet küld azoknak, akiknek áprilistól kötelező az elektronikus adóbevallás.

EKHO II.

Az ekho mértéke a foglalkoztatott ekho alapjának 15 százaléka. A kifizetőt, munkáltatót az ekho-alap után 20 százalék ekho terheli. Az ekho tartalmazza a foglalkoztatói egészségbiztosítási és nyugdíjbiztosítási járulék, valamint a biztosított által fizetendő nyugdíjjárulék és magán-nyugdíjpénztári tagdíj fedezetét, továbbá a személyi jövedelemadót. Az a magánszemély, aki a törvény szerinti foglalkozását munkaviszonyban, tartós megbízási jogviszonyban folytatja, az ekho választására, illetőleg mértékére vonatkozó nyilatkozatát az adóévben bármikor megteheti, azzal, hogy a kifizető a nyilatkozatot a még nem számfejtett összegre veszi figyelembe.

18 % különadót fizetendő az ekho-alap azon része után, amely az adóévben a 25 millió forintot meghaladja, és/vagy amelyre az ekho választására vonatkozó nyilatkozatát a tevékenységére tekintettel nem tehette volna meg. Egyéb esetben az ekho jogosulatlan választása esetén a magánszemélyt 9 %-os különadó fizetési kötelezettség terheli. Az ekho alapnak 50 %-a minősül nyugdíjalapot képező jövedelemnek. Az ekho alapjául figyelembe vett összeget a személyi jövedelemadóról szóló törvényben meghatározott éves összes jövedelem számításánál figyelembe kell venni. A befizetett ekho alapján a magánszemély egészségügyi szolgáltatásra, baleseti egészségügyi szolgáltatásra, baleseti járadékra és nyugdíjbiztosítási ellátásra jogosult. Azonban ekhos jövedelem után nem jár táppénz.

Törőcsik Norbert mérlegképes könyvelő

(30) 680-48-17 telefonon vagy az info@otthonok.hu e-mail-en.


<<< Vissza