<<< Vissza

Busótánc és vonatozás a karneválon
Ötödször próbálták elűzni a telet

2006. március 10.

 
Csak jelképesen tudták elűzni telet a busók, de azért a múlt hétvégi, kétnapos hagyományos karneválon kicsik és nagyok egyaránt jól szórakoztak.

Ötödszörre jöttek az idén a szlovén jelmezesek, hogy vidám busókként riogassák a zord telet a városban. A karneváli forgatag első napján, pénteken hangos kolompolással, ostorcsattogással jelezték a hideg évszaknak, hogy lejárt az ideje. Tapasztalhatjuk, a télnek nem szállt még inába a bátorsága közeledtükre, a szentesiekre azért sikeresen ráijesztettek a busók, főleg a fehérnép nem érezhette magát biztonságban tőlük: elkapták némelyiküket egy kiadós táncra, ha volt bátorságuk az utcán maradni, de utánuk mentek még a boltba is, kipirult arcokat hagyva maguk mögött. Aznap már kihirdetésre került, hogy engedélyezett a jelmez viselése, de csak másnap délelőtt öltöttek maskarát a farsang résztvevői, akkor viszont a sportcsarnok - melyet szintén felöltöztettek félig téli, félig tavaszi díszletbe - dugig volt ötletes jelmezt viselőkkel.

Délelőtt a picurok farsangját rendezték, kilenc ovis és 28 alsó tagozatos iskoláscsoport közreműködésével, ahol vidám produkciók és önfeledt gyerekzsivaj töltötte be a termet. Shrek Fionával, de az Üvegtigris figurái, Mary Poppins is jelen voltak általuk. A csarnok környéke is várta a karneválra érkezőket. Látványkonyha is működött, tűzön perzselt kolbász hevítette a hangulatot, de sokan az ízletes fánkért kapkodtak két kézzel, ami kosarakban érkezett. A központi konyhán sült a tészta, Soós Éva szakácsnő négy munkatársával éjjel két órától dolgozott, így dél körül már a tervezett 1500 fánk bő felénél tartottak. Szándékuk szerint elsősorban a gyerekeknek kedveskedtek a csemegével, de a kosaras fánkosztogatók a megmondhatói, hogy pár lépés után mindenki megrohanta őket, s pillanatok múlva már csak az üres kosarakban kotorászhattak a kevésbé élelmesek.

Eső kísérte a karneváli felvonulást, de a vidám tömeg nem zavartatta magát, egy termetes mackó vezetésével - ki más, mint újból Szirbik Imre polgármester bújt meg benne - a Kurca mellé, az Ifjúsági Parkba vonult, ahol hatalmas máglyán égették el a telet jelképesen, és rakétákat lőttek a levegőbe. A máglya lángjainak látványa többeket ott tartott még a helyszínen, így a Drahota családot is. Drahotáné Berényi Edit azt mondta, jártak délelőtt a sportcsarnokban is a három és fél éves gyermekükkel. Istvánkának nagy élmény volt a karnevál, most is, mint az előzőek, a szülők szerint egész évben emlegeti is, így aztán ezt a városi eseményt nem lehet kihagyni. Ijesztőek ugyan számára a busók, de megbarátkozott velük. Pozitív véleménnyel vannak a szülők: kellenek az ilyen események, hogy a tél végével kimozdulhasson az ember. Tudják, hogy főleg a gyerekeknek szól a program, de ők is jól érzik magukat, valamennyire még gyerekek maradtak, vallják be. A városnéző motoros vasútra is szerettek volna felülni, de az mindig tömve volt. Akik viszont türelmesen kivárták sorukat, még sötétedés után is körbevonatozhatták a várost, hogy aztán a téli estébe beleharsoghassák a fülkéből: "ízi rájder"! A sportcsarnokban a város apraja-nagyja ott nyüzsgött a jelmezesek eredményhirdetésén, ahol senki nem maradt üres kézzel. Bocskay István fáraó-jelmezben konferált. A Jövőnkért Alapfokú Művészeti Iskola táncos diákjai után újabb zenés műsorszám következett, de Oláh Ibolya koncertje megosztotta a karnevál közönségét: páran a színpad előtt csápoltak a lendületes rockmuzsikára, míg mások hűvösen figyelték az énekesnő nem mindig szalonképes produkcióját. Akik kitartottak, jutalmuk volt a Magyarország című sláger, majd a Raifeissen-lufieső: kétezer sárga léggömb hullott a magasból a közönségre.

Darók József


<<< Vissza