<<< Vissza

Adó-info
Törőcsik Norbert rovata

2006. január 27.

 
A lakáscélú hitel

A magánszemély abban az esetben jogosult a lakáscélú hitellel összefüggő adókedvezmény érvényesítésére, ha az általa a lakáscélú kedvezmény alapjául szolgáló - lakáscélú felhasználásra felvett - hitel (hitelek) összege a 15 millió, illetőleg a 10 millió forintot nem haladja (nem haladta) meg. Tehát a törvény nem egy adott hitelszerződés alapján felvett hitelről, hanem a magánszemély által felvett valamennyi olyan hitelről szól. A hitelintézet az adókedvezmény érvényesítéséhez szükséges igazolást hitelszerződésenként adhatja ki. A hitelintézetnek a vizsgálnia kell, hogy a magánszemély által felvett hitelek együttes összege meghaladja a 15 millió forintot. Ha az egy szerződés alapján folyósított kétféle, egyébként adókedvezményre jogosító hitel együttes összege a 10 millió forintot nem haladja meg, akkor az igazoláson a kamattámogatásos és a piaci kamatozású hitelre tekintettel megfizetett "tör-esztést" elkülönítetten kell szerepeltetni.

Az úgynevezett, kamateltolással nyújtott kamattámogatásos hitelek esetében a 40, illetőleg 30 százalékos kedvezményre való jogosultságra tekintettel, az igazolásnál ha az igazolás kiadásának időpontjáig a hitel kamattámogatásos hitellé válik, a törvény alapján 40 százalékos kedvezmény jár, természetesen ha annak egyéb feltételei teljesülnek. Ha az igazolás kiadásáig a kamattámogatás feltételei nem teljesültek, tehát az igazolás kiadásának időpontjáig a hitel nem változik kamattámogatásos hitellé, a magánszemély az igazolás alapján csak az alacsonyabb mértékű (30 százalékos) kedvezményt érvényesítheti. Ha később a hitelszerződés alapján törlesztett hitel kamattámogatásos hitellé válik, akkor a kedvezmény érvényesítője önellenőrzéssel érvényesítheti a magasabb kedvezményből adódó különbözetet.

A kedvezmény igénybevételére meghatározott 5 éves időkorlát a 2004. előtt kötött szerződésekre is vonatkozik azzal a különbséggel, hogy azok, akik 2003. december 31-én kedvezményre jogosultak, 2004-ben és 2005-ben is igénybe vehetik a kedvezményt (ha a hatályos jogszabály alapján arra jogosultak), függetlenül attól, hogy az első törlesz-tőrészlet megfizetése óta hány év telt el.

Tíz százalékos társasági adó...


Jövőre a cégeknek korlátozás nélkül csak tízszázalékos társasági adót kell fizetniük ötmillió forint nyereségig, ha megfelelnek a törvényi feltételeknek. Nem igaz, hogy csak a kis- és közepes vállalkozások élhetnek a kedvezménnyel. Az elfogadott törvénymódosításban nincs olyan kitétel, amely szerint csak a legkisebb vállalkozásokra vonatkozna ez a lehetőség. A pénzügyminiszter is megerősítette, hogy a törvény a nagyvállalkozásokat sem zárja ki a kétkulcsos társasági adóból, nekik is lehetőségük van arra, hogy ötmillió forint nyereségig tíz, afölött pedig 16 százalékos adót fizessenek.

Törőcsik Norbert
mérlegképes könyvelő


(30)-680-48-17 vagy a (20)-321-57-50 telefonon és az info@otthonok.hu e-mail-en. Könyvelés, bérszámfejtés


<<< Vissza