<<< Vissza

Országértékelés
Teltházas fórum Orbán Viktorral

2006. január 27.

 
Kedden délután egy ember miatt telt meg a városi sportcsarnok: Orbán Viktor, a Fidesz elnöke január 29-i év- és országértékelő beszédének egyik felkészülési állomásaként Szentesen tartott politikai nagygyűlést.

A legnagyobb ellenzéki párt vezére nem kertelt: növekvő bizonytalanságot lát, tapasztal
a mezőgazdasággal foglalkozó emberek körében Szentesen és az országban egyaránt. Sokat vártak a gazdák az uniótól, ám mára térdre esett ez az ágazat, és ha nem lesz kormányváltás, még négy esztendőt nem "húznak ki" a gazdák. Nehezedtek a megélhetés körülményei, nőtt a munkanélküliség. Ha a közel 700 ezer munkanélkülinek lenne állása, nem lenne gondja a magyar gazdaságnak. Ha növekszik az állásnélküliek száma, akkor csökken a gazdaság teljesítőképessége, ráadásul minden egyes munkanélküli 750 ezer forintba kerül az államnak.

Július 1-jétől a Fidesz 10 százalékkal csökkentené a tb-járulékot, ami új munkahelyek teremtését segítené elő, illetve, akik eddig feketén dolgoztattak, azok is bejelentenék dolgozóikat. A közlekedésről szólva Orbán elmondta, az utolsó utáni pillanatban vagyunk, hogy megmentsük a Magyar Államvasutat, annak is a teherszállítási részét, amire külföldiek is pályáznak. A magyar gazdasági lehetőségeket ezzel szemben nem nekik, hanem nekünk, magyaroknak kellene kihasználnunk. A pártelnök szerint ma Magyarországon luxus a személygépkocsi fenntartása, ami azért borzasztó, mert számos ember számára a munkahelyre bejutás csak ezzel oldható meg. Éppen ezért a jármű fenntartási költségeit csökkenteni kell.

Kérdésre válaszolva Orbán Viktor elmondta, hogy Gyurcsány Ferenccel ellentétben szerinte nem elsősorban külföldön kellene keresniük a boldogulást a fiataloknak, hanem itthon. Éppen ezért olyan feltételeket kell teremteni számukra, amely - külföldi munka esetén is - végül hazavonzza őket. A béreket radikálisan emelni kell, mert ami ma van, ezen a területen, az gyakorlatilag kizsákmányolás.

Orbán úgy látja, a szakképzett gazdák, a kiváló mezőgazdasági adottságaink ellenére mára mi lettünk Európa élelmiszer-szemétlerakó telepe. A mezőgazdaság jó útra tereléséhez arra van szükség, hogy a szakminiszter a gazdavilág által delegált legyen. A magyar föld nemzeti kincs és ezt lehet és kell is hazai tulajdonban tartani. Magyarország a vidékből, a mezőgazdaságból él, táplálkozik. Ezért kell megerősíteni ezt az ágazatot minden áron.
Orbán Viktor szólt a családok, a gyermeknevelés helyzetéről, nehézségeiről is. El kell érni, hogy akik gyermeket nevelnek, kevesebb adót fizessenek, mint akik nem. A gyermeknevelés költségeit le lehessen írni az adóból, az édesanyák részmunkaidős foglalkozását pedig támogatni kell. Olyan adókedvezményeket kell biztosítani a szülők számára, hogy a gyermek vállalása ne járjon együtt az életszínvonaluk csökkenésével.

Összességében minden, ami igazán fontos az embereknek, vagyis a gáz, az áram, a gyógyszerek ára, a lakásfenntartás költsége, növekedett az elmúlt négy év alatt. A mindenkori kormánynak viszont kötelessége, hogy megvédje az embereket az ilyen árképzések ellen.

A gazdaságunk nem a saját lábán áll, hitelekből élünk, az emberek és az ország egyaránt. Mindezek a negatívumok ellenére van kiút, és ez 1998 és 2002 között is bebizonyosodott. Akkor az ország elhitte, hogy képes a nagy dolgokra, ha egy irányba húzunk, ha egyet akarunk. Orbán Viktor szerint az a legnagyobb baj, hogy mára a beletörődés nemzete lettünk. Éppen ezért kell felelős döntést hozni április 9-én mindenkinek. A választás nem játék, hiszen saját sorsunkról döntünk majd azon a napon.

A Fidesz elnöke a hagyományoknak megfelelően a "Hajrá Magyarország! Hajrá magya-ok!" szlogennel zárta majd' két órás párbeszédét a hallgatósággal.

H. V.


<<< Vissza