<<< Vissza

Szólaltasd meg "varázsfuvoládat!"
Amadeus Mozart!

2006. január 27.

 
Mikor e kis írásom a kedves olvasó kezébe kerül, az egész ország tele van Wolfgang Amadeus Mozart zenéjével. Csak az nem hallja, aki nem is akarja. Vagy mert nincs hozzá füle, vagy mert - és ez a nagyobb baj! - nincs hozzá szíve. Az évek során igen sok Mozart-muzsikát hallgattam, de igazában a múlt vasárnap jutott el a tudatomig, hogy a felülmúlhatatlan nagy zeneszerzőnek három keresztneve is volt: Johannes Wolfgang Amadeus. Első nevét azért kapta, mert január 27-én, azaz a nagy keresztény szónoknak, Aranyszájú Szent Jánosnak a napján született. Vajon gondoltak-e szülei arra, hogy a kisfiú olyan óriás lesz a zenében, mint volt Aranyszájú Szent János az igehirdetésben? Aligha.

De mára már kiderült, hogy Mozart zenéjének titkát nemcsak a zene tudorai próbálják megfejteni, hanem a XX. század nagy teológusai is hajlamosak arra, hogy Mozart műveinek hittani értelmet adjanak. Például Karl Barth, a nagy protestáns hittudós ezt írja: "Akinek van füle, az hallja is mind a mai napig azt, amit majd a napok végén egyszer meg is látunk: a teljes összhangot." Vagyis belénk énekli az ő zenéje a nagy igazságot, hogy minden mindennel összefügg, s végén mindenkinek tapasztalnia kell a teremtett világ isteni harmóniáját.

Úgy tudjuk, hogy a mostani pápa, XVI. Benedek is rajongója Mozart zenéjének. Mikor ezt megtudtam róla, kiszaladt a számon a "remény igéje": "Aki Mozartot szereti, rossz pápa nem lehet." Talán az sem véletlen, hogy a pápa szülőfaluja nem messze esik Salzburgtól, ahol Mozart született. No, ennek persze csak a második gyermekkorát élő öreg pap számára van üzenete.

Az a bájos kis eset viszont, ami a gyermek Mozarttal megtörtént, nem volna baj, ha üzenetté válna a mai magyar társadalom számára.

A négyéves csodagyerek egy koncertje után felmászott a császárnőnek, Mária Teréziának az ölébe, és arcul csókolta őt. Nagy lett az esetnek a híre. Mikor e bájos eset jelentkezett emlékezetem képernyőjén, az jutott eszembe, hogy 250 évvel ezelőtt született gyermek, ha nem is csókjával, de "varázsfuvolájával" elvarázsolhatná az 50 évvel ezelőtt felszabadult magyar nép lelkét, hogy ha már demokratikus joga van ahhoz, hogy császárnője legyen jövendő sorsának, akkor tényleg ébredjen rá lehetőségeire. Vagyis neki legyen igaza, és nem azoknak, akik a hipnózis különféle praktikáival akarják őt szavazógéppé átszerelni.

Én e napokban merészelek abban bízni, hogy nem kevesen fogják kis hazánkban figyelő lélekkel hallgatni Mozart "varázsfuvoláját", s segítenek jól hallani azoknak, kiknek rosszul hall a füle. Mert ebben az évben igen nagy szüksége van népünknek arra, hogy a fülhallások ne tévedjenek. Mert evilági értelemben is igaz az Írás szava: a jó jövőt előkészítő hit jó hallásból fakad.

Vági László


<<< Vissza