<<< Vissza

A pártok már vitatkoznak

2006. január 27.

 
Dr. Dóczi Margit és dr. Gombos András kézfogása

Az SZDSZ helyi szervezete január 26-ára összehívta a parlamenti pártok képviselőit annak érdekében, hogy az általuk összeállított etikai kódexet elfogadtassák.

Dr. Gombos András az azt követő sajtótájékoztatón elmondta, úgy ítélik meg, hogy az országgyűlési választási kampány nem háború, nem arra szolgál, hogy a választókerület településeit földúlják, és feszültséget, megosztottságot gerjesszenek, hanem arról, hogy a különböző pártok képviselői saját elképzeléseiket mutassák be.

- Nem arról szól, hogy a másikat akár egzisztenciálisan, személyében, akár meggyőződésében lejárassuk - folytatta a képviselőjelölt. Ezért indítványoztuk azt, hogy az etikai kódexet írjuk alá, fogadjuk el. Az egyeztetésen megjelent az MSZP képviseletében Szirbik Imre polgármester, képviselőjelölt. Ő egyetért az etikai kódexben leírtakkal, s azt magára és csapatára nézve kötelezőnek tekinti. Megjelent a Fidesz MPSZ kampányfőnöke, aki közölte velünk, hogy nem hajlandóak részt venni az egyeztetésen, és ezek után távozott. Megjelent a helyi Kereszténydemokrata Néppárt képviselője, aki értesült ugyan a dologról, de nem kapták kézhez a kódexet. Ezek után azt közölte velünk, hogy megvizsgálják azt, és majd azután foglalnak állást.

Azért tartottuk a megbeszélétst egy semleges helyen, mert mi azt szerettük volna ezzel is demonstrálni, hogy számunkra nagyon fontos a választási kamány tisztasága, tisztessége - jelentette ki dr. Gombos András.

Szabó Zsolt kampányfőnök mutatta be az etikai kódex jelentősebb részeit. A kódexnek egyébként a Tisztelet a választónak! címet adták.

Dr. Dóczi Margit, a Magyar Demokrata Fórum országgyűlési képviselő-jelöltje kijelentette: elfogadja a kódexet és a címével is egyetért.

Majd ünnepélyesen aláírták mind a ketten.

A Fidesz MPSZ szerkesztőségünkbe is eljuttatta közleményét:

"A Fidesz Magyar Polgári Szövetség érdekelt abban, hogy a választás minél probléma mentesebben történjen a választókerületben. Érdekelt abban, hogy a választópolgárok döntéséhez elegendő menynyiségű, megalapozott információ jusson el, és érdekelt abban is, hogy minél több választópolgár éljen a jelölés és a választás jogával. Mindezek ellenére a mai SZDSZ által kezdeményezett egyeztetésen - a kezdeményező párt eddigi tevékenysége miatti tiltakozásként - nem kíván részt venni."

A levélben minden politikai erőnek felajánlották, hogy január 27-én 13 órakor a Fidesz-irodában egyeztessenek.

Újságírói kérdésre, miszerint a jelenlévő jelöltek elmennek-e a megbeszélésre, a következő választ kaptuk.

Dr. Gombos András: "Mi világossá tettük az egészet azzal, hogy egy semleges helyet választottunk a megbeszélés színhelyéül. Mi egyenlő partnernek gondolunk mindenkit. Jó előre kiküldtük az anyagot, hogy megbeszélhessék. Egy ilyen házhozrendelést nem tudunk figyelembe venni."

Dr. Dóczi Margit nem kapott meghívót a Fidesztől.

(l. j.)


<<< Vissza