<<< Vissza

Tóni bácsi konyhája

2006. január 13.

 
Halászlé csészében

Hozzávalók 4 személyre: 2 kg-os ponty, 1 kg keszeg, 2 nagy fej hagyma, 2 db zöldpaprika, 1 paradicsom, 2 cseresznyepaprika, 1 kk. édes pirospaprika, só.

Elkészítés:
A ponty fejét és valamennyi keszeget két liter hideg vízben elkezdjük lassú tűzön főzni, hogy a csont enyvanyagai jól kifőjenek. Amikor az alaplé tejszínű lesz, hozzáadjuk a karikára vágott hagymát. Ha jól megfőtt átpasszírozzuk, majd erős lángos felforraljuk. Amikor forr, beletesszük a már előzőleg besózott pontyszeleteket. Tizenöt perc főzés után rátesszük a pirospaprikát és még öt percig főzzük. A halszeleteket lapátkanállal kivesszük. Az elkészült levet utána sózzuk, ha szükséges. Tálaláskor a cseresznye és a zöldpaprikát külön kínáljuk, hogy a levet mindenki ízlése szerint ízesíthesse.

Fejedelmi halfalatok


Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg pontyfilé, liszt, só.

Elkészítés:
A halfiléből személyenként nyolc darab 3x2 cm-es csíkokat vágunk. Ezek lesznek a halfalatok. Mindegyiket megsózzuk, lisztbe és felvert tojásba forgatjuk, majd zsírban vagy olajban mindkét oldalukon megsütjük. Szűrőkanállal kiszedjük, jól lecsöpögtetjük. Tálaláskor a tányér aljára tartármártást öntünk, s a mártásra 8 db halfalatot teszünk. Mindegyik tetejére dió nagyságú burgonyapürét halmozunk és egy-egy meggyszemmel díszítjük.

Túrópuding


Hozzávalók: 2,5 dl tejszín, 12 dkg túró, 5 dkg porcukor, vaníliás cukor, citromhéj, zselatin.

Elkészítés: A túrót áttörjük, hozzákeverjük a porcukrot, a vaníliás cukrot, majd a kemény habbá vert tejszínt és a kevés vízben feloldott zselatint. Pudingformákba adagoljuk és néhány órára hűtőszekrénybe tesszük. Tetszőleges öntettel tálaljuk.

Jó étvágyat!


<<< Vissza