<<< Vissza

Adó-info
Törőcsik Norbert rovata

2006. január 13.

 
Elektronikus havi bevallási változások

A havi és negyedéves bevallásra kötelezetteknek, és a tízezer legnagyobb adózónak, valamint a kiemelt adózóknak csak a második negyedévtől kell belépniük az új rendszerbe.

Tehát ennek az ötvenezresre becsült körnek először május 12-én, az áprilisi időszakról kell elektronikus úton adatot szolgáltatnia és adóbevallást benyújtania, míg a többieknek elég 2007 januárjától havonta elektronikusan teljesítenie bevallási és adatszolgáltatási kötelezettségét. Akiket a jogszabály ebben az évben kötelez az elektronikus bevallásra, azoknak április 30-ig, a többieknek jövő év végéig kell magukat regisztráltatniuk az okmányirodáknál.

ÁFA arányosítás miatti visszaigényések?


Sokan lehetnek azok az adóalanyok, amelyek állami támogatásban részesültek, és most komolyan vizsgálják, milyen lehetőségük van arra, hogy az áfa arányosítási szabály miatt le nem vont forgalmi adót visszakapják

Mint ismeretes egy október elején született európai bírósági döntés szerint uniós jogba ütközik egy Magyarországon hatályban levő jogszabályra nagyon hasonlító spanyol és francia rendelkezés, így lehet, hogy a hazánk uniós csatlakozása óta eltelt időre vonatkozóan visszajár az áfa arányosítási szabály miatt le nem vont áfa a teljes mértékben adóköteles tevékenységet végző, állami támogatásban részesült adóalanyok számára.

Új lehetőség a számlázásban


Az áfa törvény szerint a magyar adóalanyok számára ezentúl lehetőség van, hogy kizárólag idegen nyelvű számlákat állítsanak ki, de a könyvekben történő rögzítés előtt a kulcsinformációkat magyarul is fel kell tüntetni a bizonylaton. Az adóhatóság kérésére az idegen nyelvű számláról, illetve bizonylatról hiteles másolatot is kell készíteni.

Nyugdíj-előtakarékossági számla


A most elfogadott nyugdíj-előtakarékossági számlákról szóló törvény lehetővé teszi, hogy mindenki ellenőrizhető költségek mellett fektesse be megtakarításait. A Nyugdíj-előtakarékossági Program keretében elhelyezett megtakarítások hozama minden esetben mentesül az árfolyamnyereség adó alól. A nyugdíjcélú megtakarítás e formájának költsége évente mindössze 2000 forint, plusz legalább 0,1 százalék, legfeljebb 1 százalék. Tehát sokkal kedvezőbb az eddigi lehetőségeknél ezért a bankok nem is kapkodnak utána. A számlánál speciális kedvezményként érvényesíthető a befizetett összegek utáni adójóváírás lehetősége. A magánszemély külön nyilatkozattal kérheti, hogy az előtakarékoskodás keretében befizetett öszszeg 30 százalékát, legfeljebb azonban 100 ezer forintot az adójából e számlán írjon az APEH jóvá.

Annál a magánszemélynél, aki 2020. január 1-je előtt tölti be az öregségi nyugdíjkorhatárt az átutalható összeg felső határa 130 ezer forintra emelkedik. A rendelkező nyilatkozatot a számlavezető által kiadott igazolás alapján lehet megtenni. Átutalás több számla esetén is csak az egyikre teljesíthető.

Törőcsik Norbert
mérlegképes könyvelő


06-(30)-680-48-17 vagy 06-(20)-321-57-50 telefonon vagy az info@otthonok.hu e-mail címen.
Könyvelés, bérszámfejtés


<<< Vissza