<<< Vissza

Kék-Duna keringő Amerikában

2006. január 13.

 
A Páli testvérek a László-Szögi párossal, Szatmári Szilvia társaságában. Felvételünk korábban, itthon a magyar bajnokságon készült. (Fotó: Vidovics)

Meghódították az Egyesült Államok és Kanada koncertlátogató közönségét a Szilver TSE legjobb táncosai. Ahogyan egy évvel korábban, ezúttal is az amerikai kontinensen táncoltak újévi koncertek programjában.

Tavalyelőtt még csak három, múlt decemberben már négy páros vágott neki az Újvilágnak a szentesi táncklub versenyzői közül. A másodszor kínálkozó lehetőséget és nem mindennapi élményt Glatz Attilának köszönhetik a táncosok. A Kanadában élő magyar koncertszervező figyelt fel a hazai és külföldi táncversenyeken remeklő párosokra, s a sikeresnek bizonyult bemutatkozást követte az újabb koncertsorozat. A Florida keleti és nyugati oldalán, illetve Kanada két városán végigívelő széria tizenkét állomásán vettek részt a szilveres táncosok, a korábbi helyszíneken, ám azokat most felcserélték egymást közt. Így a nyolcszoros magyar bajnok páros, László Csaba Szögi Szilviával többek közt Chicago-ban, valamint az onnan repülővel két és fél órányira lévő Madisonban mutatták be táncos tudásukat. Miami, West Palm Beach környékére, vagyis szép helyekre utazott a Szepesi-testvérpár, ahová Józseffel és Judittal tartott egy ifjúsági bajnok páros, László Csaba húga, Szilvia a táncpartnerével, Budai Attilával. Páliék kanadai helyszíneken, és a határhoz közeli, amerikai Seattle városában léptek fel, s Erik és Viktória Victoriában és Vancouverben is ugyanazt tapasztalta, amit a többiek máshol: a közönség lelkesen fogadta produkciójukat, nem volt ritka a standing ovation, vagyis felállva tapsolták őket, az első sorokból pedig magyar nyelvű gratulációk is eljutottak hozzájuk. Szoprán és tenor énekesek színesítették a koncertek programját, melynek részeként szimfónikus zenekar muzsikájára lejtették a táncosok például a Kék Duna-keringőt. A nagyérdemű pedig felváltva tapsolhatott a társastánc kiválóságainak és balett-táncosoknak, utóbbiak között szerepelt a Győri Balett társulata is.

Velük koccintottak is a szentesiek, méghozzá elegáns szállodák zártkörű szilveszteri ünnepségein. Egy helyi intelem szerint csak nappal volt érdemes kimerészkedniük, éjjel nem biztonságosak a chicago-i utcák. Szögi Szilvia szívesen emlékszik vissza a pálmák és a fehér homok látványára, de bevallja, hiányzott nekik, hogy nem idehaza, baráti körben köszöntötték az újévet. Jó érzés volt, hogy rendszeresen 1500-2500 néző előtt táncolhattak, mindenhol telt ház fogadta a turnézókat, még az amerikai viszonyok között is borsos jegyárak ellenére. Tapasztalták, Amerika nyitott az Európából érkező produkcióra.

Az, hogy az ország 140 táncegyesületéből a Szilver az, amely négy párost is ki tud állítani egy ilyen felkérésre, a táncosok véleménye szerint mindenképpen a szentesi klub erejét, elismertségét jelzi. Nevük megjelent az ottani újságokban is, ők pedig Szentes hírét vitték a távoli földrészre, ahol Budapest neve már ismerős volt. S, hogy szereztek-e valami hasznosítható tapasztalatot odakint? Válaszuk: az igazi szerepük a versenyzés, több éves felkészüléssel, ahol minden oldalról figyeli táncukat a közönség, ehhez képest egy bál szokatlan körülményeket támaszt, a lámpalázuk is nagyobb.

Táncoltak már elegáns helyeken, Anna-bálokon, s az Operaházban mutatkoztak be a koncertszervezőnek. Február 25-ére ismét meghívást kaptak oda a legjobb párosok, ezúttal az Operabál programjában lépnek fel. A hazai siker mellett idén több országba is eljuthatnak a Szilver párosai, februárban és márciusban Olaszországban versenyeznek, Mallorcán Európa-bajnokság vár rájuk, de tervbe vettek egy tokiói Grand Slam-tornát is, mely az anyagiak függvényében valósulhat meg. De hogy ne menjünk messzire, szeptemberben Szentesen a standard bajnokságon az Amerikát megjárt felnőtt párosok feltett szándéka megszerezni az első három helyet.

Darók József


<<< Vissza