<<< Vissza

Szerteágazó feladat
Közszolgálatban - emberségesen

2006. január 13.

 
Varga Sándor 1972 decemberében került az akkor még építőipari üzemként működő városi céghez. A feladat azóta sem változott, ugyanaz amit most is végeznek: települési üzemeltetés. Művezetőként kezdett, '74-ben főművezető, majd 1976. július 1-jével kinevezték az építőipari üzem vezetőjévé. A feladatot egészen 1992-ig látta el.

- A rendszerváltás során 1990-ben törvény született, amelynek eredményeként az olyan építőipari üzemek, mint a miénk is volt, elvesztették létjogosultságukat - meséli. Az üzemek különböző átszervezéseken mentek át. Az akkori képviselő-testület '92-ben úgy döntött, hogy megszünteti a Városgazdálkodási Vállalatot, a költségvetési üzemet, a Városgondnokságot, a Gameszt és belőlük létrehozza a Városellátó Intézményt. A cégeknél gyakorlatilag minden korábbi vezetői állás megszűnt, az intézmény vezetői posztjára pályázatot írtak ki. A képviselő-testület '92-ben rám szavazott.

Alapképzettsége útépítő technikus. Ehhez a szakmához vonzódik leginkább ma is. De, mint mondja, itt mindent kell csinálni. Sorolja:

- Hulladékszállítási és kezelési tevékenység, városi utak-hidak járdák üzemeltetése, a belvízcsatornák, a városi közterületek, terek, játszóterek, a piacok, nyilvános vécék, tiszai partfürdő üzemeltetése, fenntartása és javítása. Minden: mondhatnák még a szérűskerteteket, gyepmesteri telepet, mind-mind. Úgy szoktam fogalmazni, hogy az ivóvíz ellátás, csatornázás és a távfűtés kivételével minden hozzánk tartozik.

- Széleskörű a feladat, hogy tudják ellátni?


- Költségvetési intézményként gazdálkodunk, költségvetésünk szerves része az önkormányzat nagy büdzséjének. A képviselő-testület által jóváhagyott feladatot kell nekünk jól ellátni. Költségvetésünk ötven százaléka az, amit az önkormányzat finanszíroz, a többi vállalati tevékenységből származó bevétel, annak nagyobb része hulladékgazdálkodási tevékenységből. Ez hellyel-közzel 124 millió forintot tesz ki.

- Szerteágazó feladatról lévén szó, mégis, mintha több dicséret jutna ki az intézménynek, mint elmarasztalás. Pedig rengeteg probléma lehet a városban...


- Közszolgálati tevékenységet látunk el, annak is fogjuk fel a munkát, megpróbáljuk úgy elvégezni a feladatot. Hogy megfeleljünk a testület elvárásainak, azt csak úgy tudom megoldani, hogy a lakosságnak is megfelelünk. A munkánkat igyekszünk úgy végezni, hogy minél kevesebb olyan támadási felület alakuljon ki, ami a későbbiekben visszaüthet, bizonyos munkák minőségét is megváltoztathatja. Ha valaki bejön hozzánk, ügyét emberségesen kezeljük. Tudjuk, az embereknek mindig a saját ügyük a nagyobb problémájuk, amit éppen elintézni akarnak. Jogosan várják el az udvarias bánásmódot.

- Gyakorlat, hogy a képviselők is sűrűn felkeresik az intézményt?


- Szinte naponta bejönnek hozzánk. Tudják, így hamarabb elintéződik a dolguk.

A településen hosszú ideje végzett kiemelkedő szakmai és vezetői munkájáért dr. Lamperth Mónika belügyminiszter kitüntetésben részesítette Varga Sándort. A miniszteri elismerést a BM Duna Palotában vette át dr. Balázs István helyettes államtitkártól. Mint megtudtuk, ötödik éve immár, hogy az országos településszolgáltatási szakmai napon, melyet a Belügyminisztérium szervez, egy-egy alkalommal négy vezető beosztású dolgozót tüntetnek ki. 2005-ben - a Település Szolgáltatási Egyesület javaslatára - Varga Sándor, a Szentesi Városellátó Intézmény vezetője részesült az elismerésben.

L. J.


<<< Vissza