<<< Vissza

Megújul a belváros

2006. január 13.

 

Legutóbbi számunkban beszámoltunk azokról a jelentős változásokról, amelyek 2006-ban várhatóak a városközpontban. Újnak, egyben folytatásnak is nevezte ezeket Szirbik Imre polgármester. Mint mondta, új, mert olyan városrendezési szakasz kezdődik, amelyre régóta várnak.

A Szent Miklós tér felújítása, a Nagy Ferenc utca sétálóutcává történő átalakítása, a Jövendő utca "kiegyenesítése" és kiszélesítése sorolható ide. Azután... Ha mindezzel kész lesznek, elkezdődik a Kossuth utca rekonstrukciója.

- Közel másfél éve folyik a vita a főutca végső arculatáról. A tervek elkészültek, megkezdődött az engedélyezési eljárás. Mivel több százmilliós beruházásról van szó, több pályázat függvénye, hogy mikor tudnak hozzáfogni - szögezte le a polgármester. Elmondta, ahhoz, hogy a munkát el tudják végezni, alternatív utakat kell biztosítani. A tervnek volt egy olyan gondolata, hogy a Kossuth utcával párhuzamosan is lehessen közlekedni. Ez a Jövendő utca Rákóczi utcáig terjedő szakasza. A sportcsarnokhoz kapcsolódóan kialakításra kerül a parkoló. A Kiss Bálint utca rekonstrukcióját követve sétálóutca vezet majd a Nagy Ferenc utcán.

Juhász Márta városi főépítész arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a mozi utcája díszburkolatot kap, a Szent Miklós tér átépítésével az aszfaltburkolat felületet csökkentik a zöldfelület javára. Utcabútorokat, világítórendszereket helyeznek el. A hamarosan megnyíló Chicago Bowling Pub háta mögött lévő lakóház befejezésével a belső udvar felszabadul, közterületként használják majd. A főtér felől gyalogosan át lehet menni a sportcsarnok irányába a Horváth Mihály utcára.


A felújítással átalakul a Szent Miklós tér is. (Fotó: Vidovics)

Baloghné Berezvai Csilla városi főkertész kiemelte a zöldfelület növelését a Szent Miklós téren is. Mint mondta, a felújítás látványos és sikeres lesz. A sétáló utcán sajnos ezután sem tudnak zöldfelületet produkálni, oda (a Szent Miklós térhez hasonlóan) virágosládákat helyeznek el.

Újságírói kérdésekre válaszolva megtudtuk, hogy a Horváth Mihály és a Bocskai utca közötti szakasz (a sportcsarnok előtt) szélesedik ugyan, de nem változik meg, viszont a Jövendő utcánál az S-kanyar csökkeni fog, megszűnik, egyenes ágban szembe fog találkozni a Klauzál utcát metsző folytatással. A régi és az új nyomvonalak között parkolót alakítanak ki. A Klauzál és a Rákóczi utca közti szakasz enyhén változik, a volt cipész ktsz-től egyrészt szélesebb lesz. A polgármester elmondta még, hogy ezzel várhatóan megvalósulhat az a dédelgetett álom is, amely a volt Jövendő utcai játszótér újbóli kialakítását jelentené.

Ami a sétálóutcát illeti, a munkák nyár elején befejeződnek. (Az útépítés tavasszal kezdődik el.) A Nagy Ferenc utcán a gépkocsi-parkolás megszűnik, az üzletekhez történő szállítás időbeli korlátozással válik lehetővé, ami a kereskedők dolgát egy kicsit nehezíti. Erre jegyezte meg Kertész Péter, az ott lévő műszaki áruház tulajdonosa: a tapasztalata az, hogy gyakran eddig sem azok az autók parkoltak az utcában, akiknek ott kellene lenni. Úgy gondolja, nagy hátránya a továbbiakban sem lesz a dologból, hiszen a pakolásnál eddig is segítettek a bolti kollégák, és a házhozszállítás is működött.

(lovas)


<<< Vissza